Libor Dvořák: Blíží se ukrajinská protiofenzíva?

25. březen 2023

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj dal ve čtvrtek najevo, že by jeho síly mohly brzy podniknout protiútok. Podle něj utrpěly silné ztráty jednotky wagnerovců na východě Ukrajiny a „dochází jim dech“, čehož pan generál hodlá využít. Jak daleko je tedy dlouho očekávaná ofenzíva a kde začne?

O možnostech ukrajinského protiútoku se mluví prakticky po celou zimu, kdy byly jednotky obou stran odsouzeny k vyčerpávající poziční válce, která nějaká výrazná vítězství nepřinášela ani jedné, ani druhé straně. Teď se tedy, jak se zdá, všechno anebo alespoň mnohé mění.

Čtěte také

Jak obtížné je v této válce získat iniciativu, ukazuje to, co přinesla údajná ofenzíva ruská. Řada světových analytiků je totiž přesvědčena, že tato operace začala před nejméně třemi týdny, což se ovšem projevilo jen v desítkách útoků, jež Ukrajinci vesměs odrazili, a to na řadě míst.

Dál se tvrdě bojuje o Bachmut, ale jak se zdá, ruský zájem se v posledních dnech soustředí spíš na Avdijivku. Ani tam ovšem ruští vojáci žádného zářného pokroku nedosáhli.

A jaké jsou tedy vyhlídky zřejmě nevyhnutelné ukrajinské odpovědi? Během zimy se z mnoha míst ozývaly hlasy, upozorňující na to, že nejenom ruská, ale i ukrajinská armáda ztratila mnoho opravdu profesionálních a zkušených vojáků, bez nichž je jakákoli podobná iniciativa, předpokládající úspěch, nemyslitelná.

Hrozí zhroucení celé fronty?

Ukrajinci to zatím většinou popírají, ale právě na tomto faktoru bude záviset, kdy ofenzíva začne. Pokud jde o možné směry úderů, mluví se poslední dobou nejčastěji právě o Bachmutu, ale také třeba o Záporoží.

Čtěte také

Dalším nepominutelným faktorem jsou západní dodávky zbraní, v tuto chvíli hlavně munice, již EU na příští rok slibuje celkem milion kusů, ale také třeba raketových systémů delšího doletu, jehož se opakovaně dožadoval prezident Zelenskyj.

Pro co nejčasnější zahájení ukrajinské protiofenzívy mluví i velmi zajímavá zpráva agentury Bloomberg. Ta tvrdí, že podle spolehlivých zdrojů uvažuje enfant terrible této války Jevgenij Prigožin, který se prý po četných rozmíškách s ruským armádním velením chystá své žoldáky z Ukrajiny stáhnout a přesunout je například zpátky do Afriky.

Prigožin tuto informaci sice nepotvrdil, ale je znám jeho výrok, že pokud se jeho wagnerovci z ukrajinských bojišť stáhnou, hrozí zhroucení celé fronty… To by pro Ukrajinu bylo dobré.

Libor Dvořák

V potaz bychom ale měli brát i výrok Petra Pavla pro Süddeutche Zeitung: „Příští rok budou v USA volby. Zájem amerických voličů se soustředí na domácí politiku, jinak nanejvýš na poměřování sil s Čínou. Evropané sami prakticky nemohou udržet současnou úroveň podpory Ukrajiny. Pokud oslabí podpora USA, oslabí i podpora řady evropských států.“ Pavel se prostě domnívá, že letošní pokus o ukrajinskou protiofenzívu je první a poslední.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.