Libor Dvořák: Jsou spolehlivé ruské předvolební průzkumy?

4. září 2021

Do ruských parlamentních voleb zbývají necelé dva týdny – nové složení Státní dumy budou ruští občané vybírat 17.–19. září. Pro nejvyšší státní moc je velmi nepříjemné, že oficiální stranická struktura, považovaná za základní oporu státu, strana Jednotné Rusko, do těchto voleb podle průzkumů veřejného mínění vstupuje s prakticky nejnižšími předvolebními preferencemi.

Tradičním ruským celospolečenským trendem je na nejrůznější preferenční procenta nebo na zaručená statistická čísla příliš nespoléhat.

Čtěte také

Před pouhými dvěma lety spolehlivě nadpoloviční většina Rusů vyjádřila jistotu, že výsledky těchto průzkumů „jsou často zfabrikované, a to s jediným účelem: ovlivnit lidi tak, aby se chovali podle jistého zadání“. Tedy manipulovat s nimi. Dlužno ovšem podotknout, že manipulativní průzkumy veřejného mínění jsou známy víceméně ze všech koutů světa. Ostatně už o nich slýcháme a ještě uslyšíme i v souvislosti s našimi nadcházejícími parlamentními volbami.

Podle špičkového ruského novináře Andreje Kolesnikova, dnes ředitele programu Ruská domácí politika a politické instituce fungujícího v moskevském Carnegie Centru, si klíčová ruská sociologická pracoviště takovouto nedůvěru nezaslouží. A proč? Kolesnikov je toho názoru, že hlavní tři ruské agentury zabývající se průzkumy veřejného mínění, konkrétně státní FOM, VCIOM a vedle nich nezávislé pracoviště Levada-Center, přinášejí poměrně relevantní čísla, jelikož jsou si vědomy toho, že s jejich průzkumy se pracuje i takříkajíc „úplně nahoře“.

Metody proti takzvanému chytrému hlasování

Podle Kolesnikova je přitom zaručeně nejspolehlivější Levada-Center, hlavně proto, že na rozdíl od dvou prvně jmenovaných pracovišť nemusí trapně kličkovat v hledáčku všemocného státu.

Čtěte také

Levada-Center byl ovšem už před volbami v roce 2016 zařazen do seznamu zahraničních agentů. Veřejné mínění tedy zkoumat může, ale výsledky své práce smí zveřejnit až po volbách. Ostatně máme-li mluvit o nějakých základních předvolebních trendech, prakticky všechny zmíněné i nezmíněné agentury se zmiňují o klesajících preferencích Jednotného Ruska a naopak stoupajících volebních nadějích komunistů.

Za Jednotné Rusko se přitom tentokrát vehementně staví i Vladimir Putin, byť to aktuální popularitu stojí i jeho. Přesto přese všechno je nejvyšší státní moc odhodlána dosáhnout vítězství „svého“ Jednotného Ruska opravdu za každou cenu.

Libor Dvořák

O tomto odhodlání svědčí i investigace nezávislého listu Novaja gazeta. Ten získal videozáznam „školení“ v podvodech přímo u uren pro místní volební komisi v Koroljovu nedaleko Moskvy. Hlas školitele přitom členy komise ujišťuje, že doporučované metody jsou účinné i proti takzvanému chytrému hlasování pro jakéhokoli nadějného protikandidáta lidí z Jednotného Ruska, jak je doporučuje Fond pro boj s korupcí Alexeje Navalného. Tak uvidíme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio