Libor Dvořák: Dostane se Michail Gorbačov před soud?

12. duben 2014

Je to bořitel – říká v podstatě pět autorů tohoto podnětu z řad Jednotného Ruska, Komunistické strany RF a Žirinovského liberálních demokratů. Jejich návrh připomíná, že občané Sovětského svazu se v letním referendu v roce 1991 z více než tří čtvrtin vyslovili pro zachování jednotného státu, ovšem jeho vedení nakonec po jediné schůzce v běloruské Bělověži koncem roku 1991 Sovětský svaz demontovalo.

Autoři návrhu zároveň připomínají, že již 4. listopadu 1991 správa pro dozor nad dodržováním zákonů o bezpečnosti sovětského státu při Generální prokuratuře zahájila proti Gorbačovovi vyšetřování, ale už nazítří ho po nátlaku tehdejšího prvního a posledního sovětského prezidenta zase zastavila. Když o tomto návrhu uslyšel sám Gorbačov, hořce se mu vysmál a novinářům zvěstoval, že on má teď docela jiné starosti…

Přesto nad tímto podnětem nemůžeme jen tak mávnout rukou. Pět zmíněných poslanců Státní dumy viní Gorbačova například z toho, že vytvořil Státní radu SSSR, tedy orgán, o němž v tehdejší ústavě nebyla jediná zmínka. A právě tato instituce pak schvalovala rozhodnutí poskytnout nezávislost pobaltským svazovým republikám. Jak říká jeden z autorů iniciativy, poslanec Děgťarjov, Rusko důsledky událostí z roku 1991 sklízí dodnes.

Podle jeho názoru „lidé v Kyjevě umírají a budou umírat dál, a to vinou těch, kteří se před mnoha lety v Kremlu rozhodli rozvrátit a povalit Sovětský svaz“. Nedosti na tom, další z autorů výzvy Jevgenij Fjodorov prohlásil, že nejen tato pětice, ale i ostatní poslanci Státní dumy se budou domáhat „vyhodnocení základů nové státnosti bývalých svazových republik včetně tehdejší reformované ústavy, což by mělo poskytnout právní základ těchto dokumentů – kupříkladu co se týče ukrajinské suverenity“.

A je to tady: pět příslušníků ruského prezidentského hlasovacího stroje jménem Státní duma jednoduše požaduje revizi bazálních státoprávních dokumentů, na jejichž základě vyrostlo na troskách Sovětského svazu půldruhé desítky nových, alespoň na papíře nezávislých států.

Pokud by zmíněná iniciativa prošla, tyto dokumenty by patrně byly roztrhány a vytvořil by se tak údajně právní důvod pro revizi bělověžského procesu, za nímž ostatně nestál Michail Gorbačov, ale Boris Jelcin. Tato iniciativa samozřejmě primárně míří hlavně proti Ukrajině, ale v budoucnu by její plody, když to domyslíme do důsledku, mohly – být použity proti kterékoli z bývalých sovětských svazových republik.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.