Libor Dvořák: „Dostane nové šaty a může jít,“

24. červenec 2013

konstatoval pro tuto známou ruskou informační agenturu zmíněný tajemný muž. Provizorní doklad mu předal známý ruský advokát Anatolij Kučerena, který se Snowdenova případu v Rusku ujal. Doktor Kučerena do Šeremeťjeva údajně dorazil už během dnešního odpoledne. Směřoval do terminálu E, odkud ho zvláštními dveřmi vpustili do jinak nepřístupného tranzitu.

Advokát Kučerena už krátce předtím oznámil novinářům, že právě dnes vyprší sedmidenní lhůta prozkoumání Snowdenovy žádosti o dočasný pobyt v Rusku. Byl samozřejmě opatrný a původně jen „nevyloučil“, že Snowden svůj nedobrovolný útulek opustí ještě dnes. Ruská Federální migrační služba, jíž americký utečenec svou žádost o dočasný pobyt v Rusku podal, však už dnes po jistém váhání tuto zprávu potvrdila.

Ruští uživatelé internetu mezitím začali shromažďovat prostředky, jimiž by Snowdena vybavili. Věci se ujala tzv. Internetová strana Ruské federace. Její představitelé tvrdí, že Američan se na ruském území docela jistě zdrží hodně dlouho a že „hotovost bude tudíž velmi nutně potřebovat“. Zajímavé je, že první peníze na pohotově zřízený účet dorazily už během třiceti minut a že během prvních dvou dnů se podařilo shromáždit 100 tisíc rublů. Je to fakt, potvrzující mimo jiné to, že protiamerické nálady v Rusku jsou velmi silné.

O to zajímavější byla reakce prvního muže Ruska Vladimira Putina, který krátce po příjezdu Snowdena do země prohlásil, že Rusko se ho ujme, ovšem jedině v případě, že „přestane škodit našim americkým partnerům“. Tento Putinův výrok je o to zajímavější, že Rusové v podobných případech vždy využívali jakékoli příležitosti, aby svým „americkým partnerům“ spíš zasolili. Z poslední doby připomeňme třeba Sýrii či chystanou Putinovu návštěvu v Iránu. Jak se ale zdá, Snowden by mohl ohrozit zářijové setkání obou prezidentů, a do něčeho takového se zřejmě Vladimiru Vladimirovičovi přece jen nechce. Ostatně – Snowden se v Rusku může zdržet nejdéle tři měsíce: pak musí pryč.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.