Libor Dvořák: Civilizovaný rozvod,

7. červen 2013

shrnuli svůj záměr oba manželé. Tento postup zdůvodnila paní Putinová tím, že manžela pro jeho skutečně mimořádné pracovní vytížení prakticky nevidí a že manželství tak dávno nefunguje. Oba Putinovi ovšem televizní reportérku ujistili, jak si jeden druhého váží, jak oba milují své dcery a jak jeden druhému přejí do dalšího života jen to nejlepší.

Ludmila Putinová, která se před televizními kamerami vždy objevovala jen sporadicky a v posledních letech už téměř vůbec ne, k tomu navíc dodala, že život, trávený neustále před zraky, nikdy nebyl nic pro ni.

Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov hned poté přišel se zatím asi nejkomičtější z jeho četných profesionálních výmluv: toto oznámení prý nebylo nijak připraveno a manželé prý tohle vše před státní televizí pronesli jen tak mimochodem, protože na to byli dotázáni… Což je samozřejmě zcela vyloučeno, protože Vladimir Vladimirovič nedělá mimochodem a náhodou nic. A pak – pro soukromí vrcholných ruských politiků podle staré sovětské tradice platí, že veřejnost o něm neví prakticky nic.

O to úpornější je mnohaleté spojování ruského prezidenta s krásnou někdejší uměleckou gymnastkou a dnešní poslankyní státní dumy Alinou Kabajevovou. Neméně vehementně se asi před třemi lety tvrdilo, že Ludmila Putinová odešla pod tlakem okolností do kláštera. Dá se očekávat, že rozvodem po třicetiletém manželství podobné dohady a fámy skončí. Že bylo v troskách už dlouho, o to svědčí následující postřehy Anny Politkovské, staré devět let:

„Dnes proběhla inaugurace Putina-2 v Kremlu. Byla to demonstrace samoděržavného titánství prvního muže ve státě, jeho naprosté samoty a odtrženosti ode všech ostatních. Dokonce i od vlastní ženy. Během přímého televizního přenosu téhle slávy moderátoři neustále opakovali: Mezi pozvanými na slavnostní uvedení prezidenta Putina do úřadu byla i žena Vladimira Vladimiroviče Ludmila Putinová. Což je samozřejmě k smíchu…Prezidentova žena opravdu celou inauguraci prostála mezi dalšími čestnými hosty, až za bariérou, podél níž kráčel po rudém běhounu Putin. Putin přijel sám. Pak sám prošel kolem Putinové na tribunu. Pořád sám, sám a sám. Nikde ani rodina, ani přátelé. Je to až šílené. A taky je to nejspolehlivější známka totální nedůvěry vůči všem, což je základní distinktivní znak jeho vlády.“

autor: ldo
Spustit audio