Libor Dvořák: Bělorusko a Mezinárodní organizace práce

25. červen 2023

Nad Lukašenkovou říší se vznáší další ekonomická hrozba: Mezinárodní organizace práce, která je odnoží OSN, na své 111. výroční konferenci schválila rezoluci týkající se právě Běloruska. Na jejím základě bude za trvalé porušování práv běloruských pracujících a odborových svazů proti této zemí uplatněn článek 33 stanov této organizace, zabývající se pracovně-právními vztahy po celém světě. Toto opatření může pro Bělorusko znamenat ekonomickou blokádu.

Čtěte také

Jak upozorňují odborníci, pravdou na druhé straně je, že Mezinárodní organizace práce považuje tento krok za zcela mimořádný a za více než sto let své existence ho zatím uplatnila jen jednou – proti barmskému vojenskému režimu. Tlak této organizace – přestože článek 33 nebyl uplatněn – v 80. letech minulého století významně pomohl polským nezávislým odborům Solidarita.

Nejhorší daň

Jeho případná aktivace proti Lukašenkovu Bělorusku ovšem přináší i řadu otazníků. Zatím se kupříkladu neví, jak by na podobnou výzvu reagovala řada afrických, asijských a latinskoamerických zemí.

Čtěte také

Na druhé straně je celkem jasné, že další prohloubení ekonomické blokády země by Bělorusko uvrhlo do ještě hlubší závislosti na Rusku, které zatím v podobných případech vždy ochotně přispěchalo na pomoc: poskytovalo přímou finanční podporu, odkládalo splatnost dlouhodobých úvěrů, které Bělorusko tak jako tak nesplácí, odebíralo i to běloruské zboží, které RF vlastně nepotřebovala, či Minsku za celosvětové plynové krize dodávalo zemní plyn za pohádkově nízkou cenu 127 USD za kubík.

Daň za to vše je ovšem strašlivá – Lukašenko, natožpak kterýkoli jiný běloruský politik, už v zemi nerozhoduje prakticky o ničem.

Libor Dvořák

Minský diktátor se rád holedbá, že jeho země v žádné izolaci není. Na začátku letní sezóny se stačí podívat na bělorusko-polskou či bělorusko-litevskou hranici. Pročekat se tu dá i dvacet hodin a symptomatické je, že o hrozivá zdržení se vám postarají především běloruští pohraničníci, kteří hlavně své podezřelé krajany jsou ochotni prověřovat dlouhé desítky minut.

Nové opatření Mezinárodní organizace práce, pokud na ně skutečně dojde, by jistě žádoucí otevřenosti země zbytku světa rozhodně neprospělo.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.