Liberální fanatik

14. srpen 2011
Monitor

V Příbězích (v) umění se dnes seznámíme s jedním španělským velvyslancem. Jmenoval se Guillén de San Clemente a měl hned několik tváří. Na jednu stranu to byl zapřísáhlý katolík, na stranu druhou mu nedělalo problém přátelit se s těmi, které tehdejší katolická církev označovala za heretiky.

Pocházel z Katalánska, narodil se v Barceloně, a v Praze působil v letech 1581-1608. Víc už nám o něm poví PhDr. Jaroslava Kašparová, se kterou v Národní knihovně České republiky natáčel Dan Mrázek.

Ne všechny knihy po španělském velvyslanci uchované v Klementinu byly věnovány jezuitům. Například španělský překlad ve své době velmi populárního portugalského cestopisu o putovaní Španělů do Etiopie věnoval irským františkánům. Když ale Prahu opustili, kniha se dostala do Klementina. Zajímavá je tím, že supralibros znázorňuje nejen znak svatojakubského řádu, ale také puklý kompas s přípisem „Invenient fata“, což se dá volně přeložit, že přichází smrt.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.