Lepší budoucnost

7. duben 2003

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže už v Bagdádu nikdo není schopen vést statistické údaje o mrtvých a zraněných civilistech. Mrtví se počítají na stovky, zranění na tisíce. Světová zdravotnická organizace očekává v důsledku bombardování v příštích dnech další zhoršení zdravotní situace pěti miliónů obyvatel Bagdádu kvůli škodám na infrastruktuře a nedostatku léků. Mluvčí světového potravinářského programu OSN oznámil, že Iráčanům hrozí hladomor.

Dětský fond OSN pak upozorňuje na dopad války na děti, které tvoří téměř polovinu obyvatel Bagdádu. UNICEF je znepokojen zprávami, že do hustě obydlených městských oblastí padají tříštivé bomby. Bombardování s nelibostí sledují také archeologové, protože v rozporu s mezinárodními úmluvami o ochraně archeologických památek je devastováno území starověké Mezopotámie, považované za kolébku lidstva. Z televizních záběrů pak vidíme, že vojáci se příliš nerozpakují ničit budovy, které jim stojí v cestě, takže území, nad kterým získávají kontrolu, nepůsobí zrovna útulně. Svět se ptá, zda je toto všechno nezbytné a vojáci odpovídají, že dělají svoji práci. Když ji dokončí, budovy se postaví nové, hladoví budou nasyceni, zranění ošetřeni a Irák se pod americkým patronátem stane příjemným místem pobytu.

Osvobozeni od diktátora uvyknou Iráčané míru a vyrostou generace, které budou válku znát už jen z dějepisu. Budoucnost nikdy není problém, lze ji snadno vylíčit jako idylu. Problémem je vždy přítomnost, která neodpovídá tomu, jak byla vylíčena před lety. Nechuť ohlížet se do minulosti, přemýšlet o příčinách dnešních katastrof ovšem vyvolává pochybnost, zda budoucnost bude doopravdy tak idylická, jak se to tvrdí dnes, když vojáci dělají svou práci.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.