Léčebnému konopí v Česku se otevírají dveře

11. listopad 2014

Konopí má zelenou. Alespoň tedy v českých lékárnách, kde už se může začít prodávat jako lék. Má to sice stále řadu omezení, přesto se Česká republika řadí na přední místa na světě v legalizaci léčebného konopí.

Doposud se sklízení konopí a vaření a výrobě různých mastí a lektvarů věnují ve velkém čeští penzisté. Neexistují žádné statistiky, ale oblíbenost konopí je mezi důchodci možná větší než mezi mladistvými. Na rozdíl od dětí ale prarodiče marihuanu nekouří a používají ji jako léčivý prostředek na rozličné neduhy stáří. Je to přeci zadarmo.

Oficiálně neexistuje žádný přesný výzkum o počtu pěstujících důchodců. Ovšem drogový epidemiolog Tomáš Zábranský má k dispozici výzkum o tom, kolik lidí drogu užívá a zvlášť zohledňuje i penzisty.

Čtěte také

Je důležité si uvědomit, že většina těchto pěstitelů seniorů se dopouští přestupku nebo dokonce trestného činu. Pěstování konopí je legální pouze tehdy, když obsah účinných látek v rostlině tzv. THC nepřesáhne tři desetiny procenta. Takových rostlin je ale podle Tomáše Zábranského málo, většina pěstovaného konopí povolené množství překračuje.

Z hlediska léčebných účinků není mezi konopím legálním a nelegálním žádný rozdíl. Konopí je jedna rostlina a rozdíl je pouze v tom, jak na problém pohlíží zákon.

léčivé masti z konopí, konopné krémy (ilustrační foto)

Na podomácku vyrobené preparáty se dívá shovívavě i Stanislav Havlíček z předsednictva České lékárnické komory.

Dávkování je asi největší problém užívání konopí. Každý pacient si nelegální drogu ordinuje sám podle svých představ a s minimální znalostí věci. Navíc jde většinou o nezákonnou činnost. Policie ale zatím drobné samozásobitele nestíhá. To se však může kdykoliv změnit a i proto pokračují různé pacientské spolky v kampani za legalizaci léčebného konopí.

Čtěte také

Po výměně ministra zdravotnictví došlo na poli legalizace léčebného konopí k zásadním změnám. Nový šéf rezortu Stanislav Němeček z ČSSD dal rostlině zelenou, rezort připravuje novou vyhlášku a hlavně nový šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta začal urychleně řešit zprovoznění registru, aby mohli lékaři konopí předepisovat a lékárníci objednávat.

Zatím má ovšem licenci na konopí pouze jedna lékařka a jedna lékárna. V těchto dnech se ale pomalu ozývají další a tak každým dnem mohou přibývat. Zatím jim v tom braní jistý konzervatismus, protože registrace vyžaduje zakoupení softwaru a naučit se s ním pracovat.

Léčebné konopí. První konopný lék měla lékárna v Uherském Hradišti

Hlavně se ale musejí objevit pacienti, kteří budou po lékařích a lékárnících konopí požadovat. Poradce ministra zdravotnictví pro drogy Tomáš Zábranský odhaduje počty zájemců velmi střízlivě.

V tuto chvíli se zdá, že léčbu konopím už nic nezastaví a Česko se tak zařadí ke státům jako je Izrael, Kanada, Holandsko a třeba Portugalsko, kde se konopím nejen léčí, ale kde se bude léčivé konopí i pěstovat.

autoři: lsm , Jan Blažek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.