Lasery na volných elektronech

24. září 2010

Výzkum laserů na volných elektronech prožívá v současné době přímo explozi. Souvisí to především s rozvojem nanotechnologií, ale i se studiem dynamiky molekul, atomů a elektronů.

-15 s) o intenzitě v oblasti terawattů. Vlnová délka záření je ale kolem 800 nm a to je příliš mnoho pro přesné definování polohy atomu.

Lasery na volných elektronech mají tento zvláštní název proto, že stejně jako tradiční lasery produkují intenzivní svazek koherentního elektromagnetického záření, místo stimulované emise z atomů nebo molekul se zde ale produkuje světlo ze svazku volných elektronů. Je-li elektron urychlován nebo zpomalován, produkuje synchrotronové záření, to je netepelné záření, které vyzařují velmi rychlé elektrony v magnetickém poli.

Elektronový svazek v tomto laseru prochází periodickým magnetem, který se nazývá undulátor nebo zvlňovač. Elektrony se při průchodu zařízením pohybují ze strany na stranu jako při slalomu, dochází k urychlení a k emitování synchrotronového záření. Jednotlivé výrony záření vytvářejí velmi intenzivní svazek rentgenového záření, i když tento proces je do určité míry náhodný a výsledné záření není monochromatické. Proto musí být svazek elektronů maximálně monoenergetický, s malým příčným průřezem a velkou hustotou. Po několika metrech průchodu undulátorem se bude záření z takového svazku kumulovat, nebude docházet k rozptylu ani k vzájemnému rušení. Zbývá pomocí vhodného magnetu odsát původní elektrony a zbude koherentní svazek zesíleného záření. Vlnová délka svazku se dá řídit jednoduše nastavením energie elektronového svazku.

Urychlovač částic v CERN

Idea laseru na volných elektronech byla známá již v polovině osmdesátých let, ale její realizace vyžaduje velmi výkonný lineární urychlovač. Tehdy existovalo pouze jedno zařízení, 3km urychlovač SLAC ve Stanfordu. V současnosti vycházejí nejintenzivnější svazky X-paprsků přibližně z padesáti experimentálních zařízení po celém světě. Využívá je k nejrůznějším experimentům několik tisíc vědců, včetně chemiků, biologů, a dokonce i historiků umění a archeologů.

-18 s). Při takové rychlosti by bylo možno pořídit fotografie elektronů přeskakujících z jedné atomové roviny na jinou. Vše nasvědčuje tomu, že laser na volných elektronech, považovaný někdy za užitečný vedlejší produkt fyziky vysokých energií, se v blízké budoucnosti stane mocným nástrojem pro pochopení molekulární, atomové a elektronové dynamiky.
autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.