Kvalitní literatura posiluje demokracii. Skrze perspektivy jiných lidí se stáváme vnímavějšími, říká majitelka artového nakladatelství Baronová

9. červen 2023

Vlastní knižní nakladatelství, získala Magnesii Literu s knihou Intimita a také nominace na nejkrásnější české knihy. Barbora Baronová je spisovatelka a literární dokumentaristka. „Ročně vydáme asi dvě knihy, dohromady jich bude přes dvacet a letos slavíme již jedenáct let od vzniku,“ vysvětluje Baronová, která zprvu zakládat vlastní nakladatelství nechtěla.

Když plánovala vydat první knihu, ostatní jí řekli, že je příliš ambiciózní. Tak vzniklo wo-men. V Česku je celkem asi 7 500 nakladatelství, z čehož je aktivní jen polovina.

Úspěšná kniha zafinancuje ostatní

V rozhovoru pro Právo Baronová uvedla, že žijeme v kultuře, která tvrdí, že jen knihy s prodaným nákladem 50 tisíc kusů mají hodnotu, což je podle ní totální nesmysl. To sdělení má pak prý dvě stránky. 

„To, že se nějaká knížka prodává ve velkém nákladu, může znamenat, že je taky velice kvalitní. Kvalitní kniha je i dobře se prodávající žánrovka atd. Je tam pak ale i otázka kultury, nějakého nemainstreamu.“

Čtěte také

V kultuře je tak pro ni hodnotná linka, že skrze nemainstreamovou kulturu můžeme poznávat nějakou specifickou perspektivu dílčích autorů, jejichž očima nahlédneme na svět jinak.

Podle Baronové by kvalitní literatura měla posílit demokracii a pomoci čtenáři být vnímavější k určitým společenským jevům.

„Kulturní hodnotu nevidím v tom, že se bude kniha dobře prodávat, ale v jejím společenském dopadu,“ komentuje spisovatelka výhru v soutěži Magnesia Litera, která přislibuje vyšší prodej.

Autorka financuje nové knihy tím, co vydělá kniha předchozí, což označuje za cashflow. Dnes je její nakladatelství udržitelné i bez financí od státu, ale okamžik vyššího rozpočtu se propisuje do ceny knihy. Aby zůstala co nejnižší, vyhýbá se distribuci a knihy prodává přímo v malých prodejnách či na e-shopu.

„Přispívat k bibliodiverzitě je křehké,“ dodává Baronová, která sama nakupuje u malých nakladatelů, aby podpořila knižní ekosystém.

Ženy by měly být víc slyšet

Čtěte také

„Souhlasím s tím, jak feminismus popsala Agnieszka Holland – znamená akceptovat to, že by ženy a muži měli mít stejná práva a příležitosti. Zároveň to pro mě znamená být lidskou bytostí a akceptovat lidi různého věku a smýšlení,“ míní spisovatelka.

Sama napsala knihu Ženy o ženách, ve které popisuje příběhy třiceti dokumentaristek. Mezi nimi je například rozhovor s novinářkou Petrou Procházkovou, která podle Baronové svou prací dokáže měnit svět k lepšímu.

Zabývá se také fenoménem pracovní diskriminace starších žen a mužů, jelikož systém podle ní podporuje spíš mladší generaci. Dále stojí za knihou Proč jsme tak naštvané a současně pracuje na projektu o PPP (pedagogicko-psychologických poradnách), ve kterém se soustředí na cesty z traumatu.

Celou Osobnost Plus Michaela Rozsypala najdete v audiozáznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vsvo

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.