Kupčení s hlasy v městské části Brno – sever. Krajský soud zrušil volby, termín opakovaných voleb je nejistý

19. leden 2015

Rozpočtové provizorium, zpoždění klíčových investic a nejistota. Druhá největší městská část v Brně je čtvrt roku po komunálních volbách bez nového vedení. A kdy na Brně - severu začne pracovat nové zastupitelstvo, zatím nikdo neví.

Kvůli kupčení s hlasy podzimní volby zrušil krajský soud, protože v několika okrscích rozdávali lidé za účast u voleb vstupenky na soukromou zábavní akci s občerstvením.

Celým problémem se zabývá senát Ústavního soudu, který na začátku ledna odložil termín konání opakovaných voleb. V definitivním verdiktu určí, kde je hranice mezi volební kampaní a kupováním hlasů.

Desátého října odpoledne. První den komunálních voleb se pozornost nejen reportérky Českého rozhlasu Terezy Kadrnožkové zaměřila na kulturní dům Musilka v městské části Brno - sever. Podnětem, že se v něm kupčí s hlasy, se zabývala policie. Fakt je ten, že v oba volební dny se na Musilce konala uzavřená akce s názvem „Romové, pojďme všichni volit."

Volit starostu, volit jedničku

„My jsme upořádali v pátek a sobotu školení Romů, jak mají chodit volit,“ mluví organizátor sporné akce, podnikatel Adam Adámek. „Protože polovina z nich je negramotná, k volbám nechodili, neznají to. Moje iniciativa byla, aby doopravdy začali chodit k volbám, aby jim budoucnost nebyla lhostejná.“

Na plakátech na zábavní akci lidi lákal slovenský rapper Rytmus. Jeho agentura o plánovaném koncertě nevěděla. Pro vstup člověk potřeboval speciální modrý náramek. Tuto vstupenku šlo získat pouze po návštěvě u volebních uren, od lidí, kteří před volebními místnostmi v oba dny postávali.

„Ptal jsem se, koho volili a buďto mě neodpověděli, nebo něco zahuhlali nebo řekli, že město Brno. Uvědomil jsem si, že vůbec neví, koho volili.“ Roman Franc jako svědek neobvyklého chování zavolal policii.

02524437.jpeg

Často padalo jméno starosty Brna - severu Rostislava Hakla z ČSSD, nebo sousloví volit starostu a volit jedničku. To bylo v komunálních volbách číslo kandidátky sociální demokracie. Podivné chování některých voličů potvrzují i členové volebních komisí v dotčených volebních okrscích.

Pět procent zmanipulovaných hlasů

„Neměli moc ponětí, jak se volí. Tahle skupina zmiňovala, že chce volit jedničku, pana Hakla. Ve finále se někteří dožadovaly náramků na nějakou akci. Stalo se, že odešli s volebními lístky mimo volební místnost, aby si to v klidu rozvrhli, aby si zakřížkovali, co chtějí,“ říká Tomáš Kvapilík.

Pracoval jako člen volební komise v jedné ze základních škol. I jeho výpověď vedle desítky dalších přispěla k tomu, že celá záležitost dospěla ke krajskému soudu. Starosta Rostislav Hakl z ČSSD kategoricky odmítl, že by se na zábavní akci podílel.

Krajský soud rozhodl, že míra ovlivnění výsledku voleb byla dostatečná k tomu, aby rozložení mandátů vypadalo jinak. I když kupčení soud prokázal pouze v pěti okrscích, zrušil celé volby. Šest set lidí, kteří se Adámkovy akce zúčastnili, tedy šest set obálek, které mohly být zmanipulované, tvoří asi pět procent všech odevzdaných hlasů v celé městské části.

Nejskloňovanějším bylo při soudním jednání jméno Hakl. Starosta odmítl, že by se s organizátorem zábavní akce, kolem které se kauza točí, osobně znal. Adam Adámek odmítl, že by nesl vinu za zmaření několikaměsíčního politického boje. Pro koho mají lidé ve volbách hlasovat, prý nikomu nenařizoval.

Noční pohled na Brno od Babic

Adámek svoje snažení naučit Romy volit zdůvodnil tím, že zakládá vlastní politickou stranu, se kterou chce kandidovat v dalších komunálních a krajských volbách. I s ohledem na to proto nevyloučil, že podobné volební akce bude v budoucnu opět pořádat.

Tomu nerozumí opoziční zastupitel Brna - sever Petr Hladík z KDU ČSL, který žalobu na regulérnost voleb zaštítil: „Toto rozhodnutí je pozitivním precedentem, že tato kombinace chování je neslučitelná s volebním zákonem. Do budoucna se nemůže opakovat.“

Opakované volby nejisté

Reakce starosty městské části, sociálního demokrata Rostislava Hakla, na sebe po verdiktu krajského soudu nenechala dlouho čekat. Ve volbách, toho času zrušených, jeho strana nevyhrála, ale se čtyřmi dalšími uskupeními měl Hakl domluvenou koalici. S největší pravděpodobností by se stal starostou. Jedinou cestou, jak nařízené opakování voleb zvrátit, byla stížnost k ústavnímu soudu.

V obsáhlém podání Rostislav Hakl tvrdí, že městské části krajský soud upřel její právo na samosprávu. Důsledkem zrušení voleb je fakt, že do nového roku musela městská část vstoupit s dosluhujícím vedením s omezenými pravomocemi. A do rozpočtového provizoria.

Zrušené volby zamíchaly politickými kartami. Z tamní sociální demokracie vystoupilo několik členů, kteří do nových voleb chtějí jít pod jinou hlavičkou. Vzniklo nové uskupení z bývalých členů ODS. Na opakované volby se připravují strany, kterým se napoprvé pětiprocentní hranici překročit nepodařilo.

Ústavní soud v Brně

Plány stran směrem k sobotě čtrnáctého března, na kterou ministerstvo vnitra vyhlásilo opakované volby, ale na začátku roku dílčím rozhodnutím zhatil Ústavní soud. Ten přerušil přípravy nového hlasování až do doby, než rozhodne o ústavní stížnosti samotné.

Důvody zastavení přípravy voleb vysvětluje mluvčí soudu Miroslava Sedláčková: „Bylo by zbytečné a neúčelné připravovat opakované volby ve chvíli, kdy není vůbec zřejmé, jak ústavní soud ve věci samé rozhodne a zda se volby budou konat.“

Zamrzlou a z politického hlediska nepřehlednou situaci v městské části Brno - Sever pomůže rozklíčovat nález Ústavního soudu. Odpovědět by měl na otázky, o kterých diskutují lidé nejen v městské části Brno - sever.

autoři: jel , sch
Spustit audio