Koubský: Facebook je obviněn ze zneužití dat inzerujících firem ke zvýhodnění vlastní nabídky

18. listopad 2022

Evropská komise chystá vyšetřování Facebooku kvůli podezření ze zneužívání dat o firmách, které si na něm kupují inzerci. Facebook má podle serveru Politico tato data využívat pro nekalou soutěž v rámci své služby Marketplace, která funguje jako online tržiště.

Evropská komise pojala podezření, že Facebook využívá data o konkurenčních službách, které si na něm kupují reklamu, aby tím zvýhodnil svoji vlastní službu. Díky přesným datům, která získává, ví, co jejich zákazníci požadují a díky tomu dokáže přizpůsobovat svoji nabídku v marketu.

Čtěte také

Podezření na nekalou činnost Facebooku padlo v červnu 2021, kdy ho Komise oznámila. Nyní by se podle serveru Politico mělo schýlit k formálnímu obvinění a zahájení vyšetřování, ke kterému má dojít ještě do konce letošního roku.

„To obvinění samo o sobě je obsahově velice zajímavé. Většinou se setkáváme s otázkami zneužití monopolního postavení ve smyslu vytlačování konkurence z nějaké služby nebo s obviněními ze zneužití osobních dat,“ míní redaktor Deníku N Petr Koubský.

Digitální svět a digitální technologie potřebují trochu jiné zákony, než které jsou odvozeny z klasického fyzického světa.
Petr Koubský

„Ale využít data inzerujících firem k tomu, aby si poskytovatel inzertního prostoru zvýhodnil vlastní nabídku, to je první případ tohoto druhu a bude velice zajímavé zjistit, jestli se to prokáže. V té spoustě antimonopolních obvinění to je úplně nový motiv.“

Čtěte také

Koubský ovšem také zmiňuje, že pokud nějaká firma poskytuje pro něco platformu a zároveň je sama uživatelem té platformy, tak se vždy dostává do komplikovaného postavení.

„V tomto případě vždy riskuje, že bude obviněna ze zneužití, i když tomu tak třeba ve skutečnosti není. Čili může to být tak i onak. Uvidíme, jak dopadne vyšetřování,“ říká.

Proč potřebujeme nové zákony pro digitální svět?

Ošetřit celou problematiku zneužívání dat je však velmi náročné a pro Komisi bude taktéž velmi těžké zjistit, jestli Facebook v tomto případě pochybil. Pro samotnou společnost bude totiž téměř nemožné dokázat, že data nezneužívá, jelikož Komise jednoduše nemůže vidět pod ruce všem zaměstnancům firmy.

Technologický vývoj ale předbíhá právo a předbíhá i uvažování o tom, co je morální a správné a co není.
Petr Koubský

„Tohle je podle mě další ukázka toho, že digitální svět a digitální technologie potřebují trochu jiné zákony, než které jsou odvozeny z klasického fyzického světa. Najednou tu jsou totiž technicky možné věci, které dřív jednoduše možné nebyly a když je něco nemožné, tak to nemusíte zakazovat nebo vymezovat zákonem. Jakmile jednou taková možnost ale vznikne, tak se k tomu právo nejspíš nějak vyjádřit musí, a to je to, co tady teď chybí,“ míní.

Podle Koubského je jednou z možností, jak se takovýmto problémům, jako je zneužívání dat, vyhnout, je zakázat těmto velkým platformám právě služby typu marketu. I to by však podle něj mělo velká úskalí.

Čtěte také

„Tahle možnost se tu nabízí, ale okamžitě vzniká otázka, kde namalovat čáru, co ještě by se jim v tomto směru dovolilo a co už ne, a ta by se musela stanovit velice subjektivně, protože proto není objektivní kritérium.“

„Možná by se to dalo dělat měkčími prostředky než zákazem, a to třeba selektivním zdaněním některých služeb, pokud jsou spojeny v jedné firmě. Technologický vývoj ale předbíhá právo a předbíhá i uvažování o tom, co je morální a správné a co není. Bylo by skvělé mít to vyřešeno teď hned, ale zdá se, že to neumíme,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Davida Slížka v audiozáznamu. Dále se dozvíte o nejvíce používaném hesle v ČR, o tom jak firma Apple spustila možnost vyslat v případě problémů nouzovou zprávu z mobilu přes satelit nebo o novém úřadě pro digitalizaci.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související