Kostely v Egyptě jsou nově opatřeny bezpečnostními rámy

7. leden 2011

Křesťanům v Egyptě, kteří začínají slavit Vánoce, vyhrožují muslimští radikálové teroristickými útoky. Na internetu se množí výzvy k útokům na koptské kostely. Policie proto posiluje ozbrojené hlídky u kostelů, kam nasazuje také pyrotechniky. Na Nový rok došlo v Egyptě k útoku na křesťany. Pumový atentát na koptský kostel v Alexandrii nepřežilo 21 lidí.

Podle posledních policejních zpráv jsou za atentát na Nový rok odpovědní tři lidé. Dva měli zemřít při výbuchu a třetí měl telefonicky celou operaci organizovat z venku. V egyptském tisku se objevuje popis mladého muže ve věku 22 až 25 let, který měl nálože na sobě a zemřel při výbuchu.

Křesťané si stěžují, že policie jejich obavy ignoruje. Už v listopadu oznámila organizace al-Káida, že zaútočí na kostel, který byl terčem útoku na Nový rok a žádné bezpečnostní opatření nebylo učiněno. Nyní byly všechny kostely opatřeny bezpečnostními rámy a zvýšil se i počet hlídek před kostely.

Egyptští koptové dnes slaví narození Krista, proto kolem egyptských kostelů panují přísná bezpečnostní opatření. Zatím jsou oslavy klidné.


Koptská pravoslavná církev v Egyptě odvozuje své založení od evangelisty Marka, který vedl v Alexandrii tamější křesťanskou obec a který zde roku 68 zemřel mučednickou smrtí. Slovo kopt je řeckého původu a znamená obyvatel Egypta. Hlavním představitelem je alexandrijský papež Šenuda III. Koptské křesťanství se nachází převážně v Egyptě, ale i v dalších zemích Afriky. Koptové slaví Vánoce v noci z 6. na 7. ledna.

Kolem svatostánků platí zákaz parkování a účastníci bohoslužeb jsou při vstupu důkladně prověřováni.

Vánoční půlnoční mši vedl v Káhiře patriarcha egyptské koptské církve a ze solidarity s komunitou zasaženou teroristickým útokem na ni dorazili i oba synové prezidenta Mubaraka.

Na řadě míst se před kostely shromáždili muslimové, aby projevili křesťanským spoluobčanům podporu. Islámští fanatici na druhou stranu vyvěsili na internetu seznam koptských kostelů a vyzvali k dalším vraždám.

autor: tpa
Spustit audio