Návrh sepsat majetek vracený církvi je nereálný, uznala Peake

16. prosinec 2011

Ministr kultury Jiří Besser odchází z funkce, ve vládě zůstával kvůli dotažení dohody o církevních restitucích. Ještě před pár dny se zdálo, že se restituce zdrží. Legislativní rada vlády žádala přesné seznamy vraceného majetku a každý převod by musela odsouhlasit vláda.

Po včerejší schůzce rady ale vicepremiérka Karolína Peake připustila, že návrh je nereálný. Chce ale k zákonu připojit usnesení, aby byli o vydávaném majetku povinně informováni všichni členové vlády a všechny koaliční strany.

„Od odborníků-právníků přicházely námitky vůči velmi obecnému vymezení majetku a obavy z případných sporů. Proto se diskutovala například možnost výčtového zákona,“ upřesnila Peake.

Podle ní by mělo k informování vlády dojít ve chvíli, kdy bude majetek připraven k vydání: „Vláda by měla v bodě pro informace při svých jednáních tyto seznamy dostávat. S největší pravděpodobností to nebude v jednom velkém balíku, ale postupně jak to bude připravováno.“

„Seznamy se budou tvořit s církvemi, disponuje s nimi ministerstvo kultury, Lesy ČR, Pozemkový fond nebo církve samotné. Ve chvíli, kdy se u jednotlivých církví dá dohromady seznam, tak by měly jít na vládu – nikoli ke schvalování, ale pro informaci,“ popsala vicepremiérka.

Nedůvěra v koalici

Karolína Peake si postěžovala, že soupis majetku ani přes opakovanou žádost nedostala. „Možná z obav, že by tento seznam dostal na veřejnost a byl by podroben nějakým spekulacím. Zaselo to v nás trochu pocit nedůvěry. Je pravda, že třeba hospodaření Lesů ČR je často spojováno s mnoha otazníky a i proto jsem chtěla, aby alespoň členové vlády byli o vydávaném majetku nějakým způsobem informováni.“

Nastupující ministryně kultury Alena Hanáková případný odklad splátek církvím odmítá. Chce, aby se vracení majetku i finanční vyrovnání spustilo najednou.

Alena Hanáková

„Chceme určitě co nejrychleji přijmout zákon i co nejrychleji spustit vydávání majetku. Čekají na to obce, kde je majetek blokován, stejně tak se tím zahájí pomalá odluka státu a církví, po několika letech se přestane vyplácet státní příspěvek církvím,“ souhlasí Peake.

Podle ČSSD by se měl bývalý církevní majetek převést do veřejnoprávního fondu. Církve by jej spravovaly a hradily provozní náklady.

Sociální demokraté také před časem vznesli obavu z prolomení hranice února 1948 u církevních restitucí a žádali vypsání referenda. Podle vicepremiérky je ale zákon připraven tak, aby žádné Benešovy dekrety prolamovány nebyly.

Nevratný krok

Podle komentátora ČRo 6 Radka Kubička pomohou restituce hlavně obcím, protože odblokují majetek, s nímž dnes nelze hospodařit. Upozorňuje však i na rizika: „V době, kdy se začíná intenzivně šetřit ve veřejných financích, tak to určitě není jednoduchý krok a vzbuzuje určité rozpaky. Bylo by dobře, kdyby to vláda lépe vysvětlovala a pokusila se dojednat konsenzus s opozicí.“

Odluka církví od státu podle Kubička přenáší větší zodpovědnost na církve, aby s majetkem nakládali odpovědně. Budou podle něj také muset změnit způsob hospodaření.

Komentátor se obává, že by v případě volebního vítězství mohla sociální demokracie chtít zastavit postupné oddělování církví od státního rozpočtu naplánované na 17 let a vyplácení peněz rozložené do 30 let. „V těchto dlouhodobých věcech by vláda měla s opozicí více jednat. Obávám se, že na rozdíl třeba od penzijní reformy, jsou církevní restituce nevratným krokem. Když se proces nastartuje, tak bude velmi obtížné ho zastavovat.

Veřejnost není podle něj restitucím příliš nakloněna a kdyby se konalo referendum, výsledek by byl zřejmě jednoznačný.

autoři: mam , Mirko Kašpar
Spustit audio