Konopím proti státním dluhům? Libanon zvažuje legalizaci pro terapeutické účely

Za několik týdnů se bude sklízet. Nejdříve se rostliny nechají usušit na slunci, pak se musí přesít a vylisovat… Libanon produkuje hašiš prvotřídní kvality, většina sklizně putuje dále do zemí Blízkého východu: do Sýrie, Jordánska, Egypta, a dokonce k úhlavnímu nepříteli, do Izraele. Protože se jedná o nelegální činnost, stát z kvetoucího obchodu nic nemá.  

Kanada legalizovala marihuanu. Joint nebude dražší než pytlík s čajem, tvrdí expert

03354773.jpeg

Kanada se stala prvním bohatým státem na světě, který plně uzákonil používání marihuany pro rekreační účely. Kanadský Senát v úterý odsouhlasil normu známou jako Zákon o konopí. Ten dá nejspíše od září dospělým občanům právo vlastnit, pěstovat a prodávat marihuanu.

To by se však mohlo změnit, všímá si německý deník Süddeutsche Zeitung. Libanonský parlament v současnosti projednává návrh zákona, který by umožnil pěstovat konopí pro lékařské účely. Jestli by opatření pomohlo slábnoucí ekonomice, zjišťovala studie americké konzultační firmy McKinsey, která v libanonských plantážích vidí velký potenciál.

Diskutovaná legislativa počítá s legalizací konopí v Libanonu výhradně pro terapeutické účely. Zemědělci by mohli používat pouze licencované konopí a potřebovali by k tomu zvláštní povolení. V současnosti se v zemi pěstují rostliny s vysokým obsahem THC.

Tradiční plodina

Produkce konopí v Libanonu vzkvétala především v době občanské války mezi lety 1975 až 1990. Na území Libanonu se ale pěstuje už po staletí, tradice údajně sahá až do dob Féničanů. Centrem je pak zejména úrodné údolí Bikáa.

03057014.jpeg

Zpracováním konopí na hašiš vzniká velmi kvalitní zboží, což se vyplácí zemědělcům, obchodníkům i dealerům. Po Maroku a Afghánistánu je Libanon třetím největším výrobcem hašiše na světě.

Nelegální obchod přináší profit kriminálním živlům. Částečná legalizace by ale byla ranou především pro zemědělce v údolí Bikáa, pro které je pěstování konopí často jediným možným zdrojem obživy.

Regulace ze strany státu by výrazně omezila jejich příjmy a na jejich místo by se s velkou pravděpodobností začaly tlačit velké firmy, včetně velkých mezinárodních farmaceutických koncernů. Na druhou stranu by státní pokladna vydělala na daních.

Kvetoucí obchod

Zdroj dalších příjmů by se blízkovýchodní zemi skutečně hodil. Libanon má v relativních číslech po Japonsku a Řecku třetí nejvyšší státní dluh na světě, který odpovídá přibližně 150 procentům HDP.

Legalizace konopí? Experimenty nejsou namístě, říká Jakub Frydrych

Policie odhalila pěstírnu konopí na Vlašimsku

Na 37 procent Čechů a Češek ve věku 15 až 16 let vyzkoušelo alespoň jednou konopí. To znamená rekord ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Alespoň to říkají údaje průzkumu Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost. Proč je mezi mladými v Česku konopí tak rozšířeno? A pomohla by legalizace?

Vláda přitom má jen velmi málo prostoru k úsporám, protože platy státních úředníků, splácení dluhů a úroky tvoří sedmdesát procent rozpočtu. Válka v sousední Sýrii navíc odradila turisty a přivedla do země až jeden a půl milionu uprchlíků.

Kromě ekonomických výhod by legalizace měla také omezit nelegální obchod, což se vládě přes všechny snahy zatím nepodařilo. Bezpečnostní složky ničily úrodu a Organizace spojených národů se pokoušela zemědělce motivovat finančními příspěvky ke změně pěstovaných plodin. Množství hašiše, které se zabaví na letišti v Bejrútu, ale napovídá, že tato opatření pranic nepřinesla, uzavírá Süddeutsche Zeitung.

Spustit audio

Související