Komunisté a Strana evropské levice

14. září 2005

Grebeníčkova Komunistická strana Čech a Moravy se chce stát členem Strany evropské levice. Tato strana však ve svých stanovách odmítá komunistické dějiny, jmenovitě stalinismus, ale s tím se právě KSČM nechce smířit. Loni místopředseda KSČM a představitel ortodoxního křídla Václav Exner žádal stranu o vyškrtnutí slova stalinismus a nahrazení obecným pojmem "všechny nedemokratické režimy". Západní komunisté jeho požadavek zamítli a KSČM kvůli tomu nevzali do levicové frakce.

Pro odsouzení stalinismu je v KSČM jen místopředseda Dolejš. Předseda Grebeníček, jak se ukázalo opět v pátek 9. září, se zřetelně nevyjádřil a jen řekl: "Odmítám paušální účelové odsouzení minulosti a zamlčování výsledků, kterých bylo dosaženo zásluhou obětavé práce obyčejných poctivých lidí."

Demagogie, arogance a neschopnost sebereflexe Grebeníčka vyjde zřetelněji najevo, když si představíme, že by tutéž větu - kdyby přežil - mohl říkat Adolf Hitler při procesu v Norimberku. Taky by mohl tvrdit, že nacismus kromě toho, že vyvraždil milióny lidí a další milióny poslal umírat na bojiště, postavil dálnice a zajistil mnoha obyčejným lidem - kteří dříve byli nezaměstnaní - práci.

Režimy se neposuzují podle nejvyšších výkonů, ale podle nejnižších: podle toho, jaké zlo dovolily páchat a jak se chovaly a chovají k minoritám.

Obecně je však za postojem pánů Grebeníčka a Exnera něco podstatnějšího a nebezpečnějšího a sice otázka, jak je možné, že se z tolika lidí stanou vrazi a jdou zabíjet jiné, dokonce vlastní spoluobčany? Odpověď podle psychologů je prostá: Tito lidé patří ke skupině, která se odmítala učit a byla příliš zaslepená, aby si připustila, že by se učit měla. Ideologie, která nahrazovala vědu je nikdy nenaučila se ptát, ale pouze věřit, takže jsou dodnes přesvědčeni, že cokoliv udělali, bylo správné a nebylo třeba nad tím uvažovat, jen když to bylo pro ně výhodné.

Americký psycholog Scott Peck v souvislosti s válkou ve Vietamu napsal: "Mýlili jsme se proto, že nás ani nenapadlo, že bychom nemuseli mít pravdu. S naší hrdostí a narcisismem podporujícími jeden druhého jsme vykročili krvavou cestou vnutit naší vůli dalším lidem."

Zatímco i vnuci bývalých nacistů mají v duši stín a těžko se s ním kvůli zrůdnostem, které napáchali jejich dědové, trápí, stejně jako americká společnost se trápí tím, co její vojáci spáchali ve Vietnamu či nedávno ve věznicích v Iráku, naši komunisté se svou krvavou minulostí, terorem a duchovním zotročením celého národa, jehož duše jsou dodnes hluboce poškozené, žádné problémy nemají. Ve svém ideologické lenosti chce KSČM zůstat sama třeba v celé Evropě.

Jenže, a to bychom si měli říci zřetelně a nahlas: Komunistická strana Čech a Moravy se tak může chovat jen díky nám, občanům, kteří jsme ji ze slušné společnosti nedokázali exkomunikovat. Kdybychom se chovali stejně, jako se k nim chová Evropská levice, nepřijímali je na Hradě, neuzavírali s nimi frakce na radnicích a hlavně je nevolili, museli by se chovat jinak. I my, občané, jsme totiž líní a apatičtí a pokud takoví budeme dál, komunisté se v Čechách a na Moravě nemusí měnit. Mohou umřít, aniž se dozvědí to, co zdravý člověk ví odmalička, že každý člověk je důležitý a že proto musí celý život vzdorovat tendenci zbavit se v jakkoliv organizované skupině svého názoru na morálku ve prospěch svého nadřízeného či velitele.

Spustit audio