Koho nechá Putin zabít příště? Cílem je Navalnyj, předpověděl podcast Na Východ!

27. říjen 2023

Pravidla jsou nepsaná, ale zjevně jasná. Chcete-li být zadobře s Kremlem, nesmíte se chovat určitým způsobem a říkat jisté věci. Jinak dopadnete jako Jevgenij Prigožin. Nebo Boris Němcov, Alexej Navalnyj, Vladimir Kara-Murza, Anna Politkovská…. Jak se o těch pravidlech dozví třeba zahraniční novináři? A kdo bude další na řadě? Odpovědi hledají ve druhém díle svého autorského podcastu Josef Pazderka a Ondřej Soukup, oba pohlceni postsovětským prostorem.

Cenu za odvahu a odpovědnost nedávno na pražském Fóru 2000 převzal skrze manželku 42letý ruský disident Vladimir Kara-Murza, kterého se Kreml pokusil několikrát otrávit.

Čtěte také

Dlouhodobý kritik Kremlu za veřejné odsouzení „speciální vojenské operace“ na Ukrajině dostal letos v Rusku trest 25 let odnětí svobody, který si odpykává v trestanecké kolonii s nejvyšší ostrahou na Sibiři.

Podle investigativců z mezinárodní skupiny Bellingcat ho měli v hledáčku agenti stejné jednotky ruské tajné služby FSB, která před několika lety otrávila dalšího opozičního lídra Alexeje Navalného.

Po nedávné smrti tzv. Putinova kuchaře Jevgenije Prigožina to vypadá, že seznam kritiků Kremlu, kteří z nejrůznějších důvodů umírají nebo jsou přinejmenším otráveni neustále narůstá a je jen otázkou času, kdy k nim přibude někdo další.

Ondřej Soukup a Josef Pazderka ve 2. dílu podcastu Na Východ! popisují, jak celý tenhle smrtící stroj funguje a jaká má nepsaná pravidla.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu a přihlaste se k odběru, aby vám neutekl žádný nový díl! Nová epizoda každých 14 dní.

Spustit audio

Související