Klášter. Autobiografický román o „nepříteli žen“ Augustu Strindbergovi a jeho až příliš emancipované manželce

22. březen 2024

Autobiografický román Klášter napsal švédský spisovatel August Strindberg v roce 1898. Inspirací mu bylo období, kdy žil se svou druhou ženou, vídeňskou novinářkou. On byl považován za „nepřítele žen“, ona byla na ženu až příliš emancipovaná. Poté, co se setkali na jednom večírku v Berlíně, rozvinul se vztah, který je vytrhl z předchozích životů.

Čtou: Stanislav Šárský, Apolena Veldová
Režie: Ivan Misař
Premiéra: 5. 6. 2009
Natočeno: v roce 1998

On, spisovatel, se dříve scházel se svými krajany Skandinávci v hostinci, který nazývá „Klášter“. Žil bohémským životem a už ani nečekal, že se jeho život může jakkoliv změnit. Ona byla literární a divadelní kritička, o hodně mladší než on, která byla zvyklá žít sama za sebe. Dokáže tento na první pohled nesourodý pár spojit své životy nastálo?

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autor: Tereza Hasserová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.