Kdo zachrání image státního zastupitelství

5. březen 2009

V uplynulých třech týdnech jsme se stali svědky dalšího neuvěřitelného příběhu ze studnice české prokuratury. Státní zastupitelství se již delší dobu zmítá v krizi a zatím, jak se zdá, nenadešla správná doba pro cestu ven. Je případ odvolání státního zástupce Adama Bašného z vedoucí funkce, rozporuplná vyjádření jeho nadřízených a následné ministerské vnuknutí a rázné řešení situace jen planou nadějí, nebo už se mezi obránci veřejného práva skutečně blýská na lepší časy?

Mlčeti zlato a ještě jednou mlčeti zlato. Tak by se dalo v krátkosti shrnout ponaučení, které vyplývá ze zauzlení profesní kariéry Adama Bašného. Mladý, ale zkušený právník, jenž v roce 2002 absolvoval pražská práva diplomovou prací na téma Trestní právo a ochrana přírody a po začátcích na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 5 byl v září 2006 jmenován vedoucím liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, dnes vypadá jako neohrožený bojovník za pravdu a svobodu projevu.

Paradoxně to hlavní, čím si vysloužil mediální pozornost, bylo jeho vystoupení na prosincové konferenci Transparentnost a důvěryhodnost výkonu spravedlnosti organizace Transparency International. Vystoupení, kde si dovolil kritizovat postup justičních orgánů při vyšetřování kauzy Jiřího Čunka, jež byla veřejnosti dobře známa mj. i díky rozsudku Vojtěcha Cepla mladšího. Vystoupení, kde podle svých slov prezentoval vlastní názory a na které se připravil ve svém volném čase, protože jako mnozí jiní cítí potřebu diskutovat o problémech, které provázejí jeho práci. Mimochodem na konferenci vystoupil i státní zástupce Ivo Ištvan, který se loni ve spojitosti se stejnou kauzou úspěšně bránil u soudu proti svévolnému přeložení.

Co je divného na tom, že státní zástupce, který se specializuje na hospodářskou a finanční trestnou činnost, korupci a poklesky veřejných činitelů, promluví jako host na akci nevládní organizace, která se již patnáct let angažuje ve stejném oboru? Na první pohled nic, zvlášť když ve svém příspěvku objektivně zhodnotil současný vývoj v české justici a navrhnul konstruktivní řešení, které by pomohlo situaci stabilizovat a zabránit tak dalším excesům. Jeho nadřízení však zřejmě necítili stejný zápal pro věc a neohrabaným způsobem mu naznačili, že jako profesionál se měl držet osvědčených frází a vlastní názory vynechat.

Do dnešního dne není jasné, jakou roli měl šéf ústeckého zastupitelství Jiří Křivanec, který Adama Bašného sesadil na pozici řadového státního zástupce. Křivancovy prvotní výroky o tom, že s prací Bašného byl spokojen a důvodem pro jeho odvolání z funkce bylo pouze ono nešťastné vystoupení, brzy vystřídaly osvědčené fráze o manažerském selhání a nepřiměřené kritice úřadu. Všechno nasvědčuje tomu, že Křivanec nejednal čistě z vlastní vůle a nic na tom nemohlo změnit ani jeho odmítnutí dobrovolně jmenovat Bašného zpět do funkce po setkání s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.

Světlo pochybností tak nyní dopadá nejostřeji na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, který údajně Křivancovi poslal dopis s výzvou k odvolání Bašného. Rampula se se svými názory neváhal prezentovat na veřejnosti, ale ať už šlo o souhlasný komentář postupu Jiřího Křivance, který otiskl deník Právo 24. února, či o rozhovor v rámci Dvacetiminutovky Radiožurnálu o tři dny později, nedočkali jsme se ničeho jiného než omílání frází o nutnosti zachovávat bezmeznou loajalitu a za každé situace vystupovat profesionálně. To je pro věrohodné vysvětlení situace poněkud málo.

Poslední dny naznačují, že židle se otřásá i pod Vlastimilem Rampulou, třebaže ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil několikrát zopakoval, že sám k jeho odvolání nemá zákonné důvody. Na podrobnější závěry je ještě příliš brzy, stejně tak je možná předčasné chválit Jiřího Pospíšila, když zaznívají pochybnosti o tom, zda své kroky skutečně učinil na základě vlastních rozhodnutí. Sledovat další vývoj však bude nepochybně velmi zajímavé a možná něco napoví i podrobnosti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který zrušil zmíněné Ceplovo rozhodnutí o justiční "mafii".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Jaromír Beránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.