Kdo postavil pyramidu Huapalcalco?

22. září 2010

Archeologové připisují pyramidu ve středním Mexiku dosud neznámé předkolumbovské kultuře.

Už před patnácti lety narazili archeologové v mexickém údolí Tulacingo na sochy, jejichž styl se vymykal všem dosud známým nálezům z této oblasti. Mnohé znázorňovaly sedící osoby s rukama položenýma na kolenou a některé z nich nesly na hlavě čelenku ozdobenou motivem hadů. Jedna socha představovala muže unikajícího z čelistí jaguára. Sochy jsou vyrobeny ze směsi písku a vápna a byly nabarveny na modro a zeleno, aby připomínaly nefrit.

O jejich stáří vedli archeologové spory. Někteří je považovali za padělky nedávného data. Stále více vědců je však přesvědčeno o tom, že jsou pravé a pocházejí z období mezi roky 600 a 900 našeho letopočtu. Spolu se zvláštními sochami našli archeologové i jedinečnou keramiku. Válcovité nádoby šedé a hnědočervené barvy se stylem rovněž liší od ostatní keramiky objevené v centrálním Mexiku.

Některé z těchto předmětů byly objeveny v těsné blízkosti pyramidy Huapalcalco, jejíž vznik obestírá tajemství. Vědci jsou si jisti, že ji nepostavili indiáni kultury Teotihuacán, kteří žili v této oblasti mezi roky 400 př.n.l. a 700 n.l. Neodpovídá ani pyramidám, jaké stavěli následníci teotihuacánské kultury Toltékové.

Mexický archeolog Carlos Hernández je přesvědčen, že nalezené předměty svědčí o existenci dosud neznámé předkolumbovské indiánské kultury. Hernández pro ni razí označení "kultura Hidalgo" podle stejnojmenného středomexického státu.

"Je vysoce pravděpodobné, že pyramidu Huapalcalco vybudovali právě lidé této kultury," tvrdí Hernández.

Po pádu velké říše Teotihuacanu vznikla celá řada menších států. Jeden z nich zřejmě vytvořili lidé kultury Hidalgo.

V tom s Hernándezem souhlasí i jeho americký kolega Thomas Charlton z University of Iowa.

"Tahle teorie dává smysl. V období mezi pádem teotihuacanské kultury a vzestupem Toltéků se údolí Tulacingo nevylidnilo, ale zůstalo osídlené," říká Charlton.

Zvuková podoba této zprávy zazněla v historickém magazínu Zrcadlo s premiérou 12.12.2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.