Kdo páchá terorismus v Bělehradě?

20. listopad 2000

Jugoslávský vojenský soud ukončil předběžné vyšetřování čtyř západních občanů, obviňovaných v Bělehradě z údajné přípravy terorismu. Mezitím záhadně zmizel bývalý prezident.

Obhájci západních občanů sdělili v pondělí novinářům, že jugoslávský vojenský soudce uzavřel o víkendu první fázi vyšetřování: podle vyjádření obhájců přesto zatím neexistuje žádný důkaz o tom, že by dva britští policisté, kteří donedávna sloužili na policejní akademii v Kosovu – Adrian Prangnell a John Yore - a dva Kanaďané, majitel a zaměstnanec malé soukromé stavební firmy, Shaun Going a Liam Hall, spáchali uvedené trestné činy.

Příslušníci jugoslávské pohraniční stráže zadrželi všechny čtyři cizince zhruba před měsícem na hranicích Kosova a Černé Hory. Jugoslávský vojenský prokurátor má nyní podle zákona 15 dní na to, aby rozhodl o tom, zda budou skutečně postaveni před soud.

Británie a Kanada považují jejich obvinění od počátku za absurdní a vykonstruované – formálně už protestovaly proti jejich zatčení a požadovaly jejich brzké propuštění. Režim Slobodana Miloševiče ovšem západní protesty v této chvíli moc nezajímají - naopak, prezident Miloševič záměrně vyvolává a živí různé xenofóbní nálady. Je totiž zrovna před volbami a západní pozorovatelé jugoslávské politické scény se domnívají, že vláda v Bělehradě chce tohoto případu využít ve svůj prospěch.

Srbská opozice mezitím upozorňuje na skutečně podezřelý případ, který má na první pohled znaky teroristického činu. Jak už oznámily některé tiskové agentury, v pátek se v Bělehradě záhadně „ztratil“ bývalý srbský prezident Ivan Stambolič, považovaný za případného protikandidáta současného jugoslávského prezidenta, Slobodana Miloševiče,v nadcházejících volbách.

Stambolič zmizel, když se šel proběhnout v okolí svého bydliště a existuje důvodné podezření, že byl unesen. Alespoň mnohé srbské opoziční politické strany nyní obviňují vládu, že zosnovala jeho únos, aby se ho zbavila před volbami. Tak zvaný blok Demokratické srbské opozice požaduje zveřejnění všech informací, které se týkají tohoto případu a je jistě zajímavé, že jugoslávské státní sdělovací prostředky se o jeho záhadném zmizení zatím vůbec nezmiňují.

Západní pozorovatelé jugoslávské politické scény připomínají, že Stambolič sehrál v 80. letech významnou úlohu při vzestupu nynějšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče – původně ho veřejně podporoval, ale pak byl donucen odejít z politiky, když se v roce 1988 Miloševič obrátil proti němu. Stamboličova manželka řekla sice po jeho pátečním zmizení agentuře Reuter, že už neměl v úmyslu se do politiky vrátit, ale kdo ví...

Prezidentský kandidát srbské opozice Vojislav Koštunica poznamenal na tiskové konferenci, že má ze zmizení Stamboliče obavy: je to podle jeho slov součást širšího, extrémně varovného procesu, kterým prochází nynější Jugoslávie. Jisté je, že v poslední době se množí případy záhadných zmizení a pokusů o vraždy oponentů jugoslávského režimu. V nebezpečí se zdají být všichni skuteční političtí protivníci anebo jen pomyslní nepřátelé prezidenta Miloševiče

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.