Kde začala malárie

5. srpen 2009

Biologové z Kalifornské univerzity v Irvine věří, že objevili prvotní zdroj malárie - parazity šimpanzů z rovníkové Afriky.

Nejnebezpečnějším původcem malárie je prvok zimnička tropická (Plasmodium falciparum), který se vyskytuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Je zodpovědný za 85 % případů a téměř všechna úmrtí na malárii. Nejbližším příbuzným zimničky tropické je zimnička Plasmodium reichenowi, která způsobuje šimpanzí malárii. Zatím se vědci domnívali, že oba druhy zimniček se od sebe oddělily nejméně před 5 miliony let a původ lidské malárie byl nejasný.

Biologové z UCI, kteří zkoumali několik nových kmenů parazitů, nalezených v krvi šimpanzů z Pobřeží slonoviny a Kamerunu, ale došli k jinému závěru. Genetická analýza totiž jeden kmen šimpanzích zimniček propojila se všemi kmeny lidských parazitů. Rovněž ukázala, že k přenosu šimpanzí malárie na člověka došlo mnohem později, než se zatím zdálo - pravděpodobně někdy před 5000 až 2 miliony let. Viníkem, který kdysi odstartoval vlnu lidského onemocnění, přitom podle univerzitní zprávy mohl být jeden jediný komár.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio