Kde všude se využívá technické konopí? Hvězda ekologického zemědělství má i léčivé účinky

24. červenec 2020

Cannabis sativa neboli technické konopí má široké využití. Kromě medicíny se upotřebí také v zemědělství, stavitelství, potravinářství nebo textilním průmyslu.

Co je technické konopí?

Zákon říká, že technickým konopím je registrovaná odrůda, ve které obsah omamného THC neboli tetrahydrokanabiolu nepřesahuje 0,3 %. Těchto odrůd, jež lze volně pěstovat, a to na ploše do 100 metrů čtverečních bez ohlašovací povinnosti, je podle evropského katalogu celkem 70.

Jednotná úmluva o omamných látkách zařadila konopí mezi tvrdé drogy v roce 1961.

Vedle zmíněného THC obsahuje konopí také CBD neboli kanabidiol, který nemá psychoaktivní účinky a aktuálně je součástí intenzivních výzkumů. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv už například schválil lék pro děti trpící epilepsií, který obsahuje kanabidiol.

Léčivé účinky

V Česku bylo využití konopí k léčebným účelům legalizováno v roce 2013. Zacházení s konopím jako s lékem je ale pod kontrolou ministerstva zdravotnictví, které vydává potřebná povolení.

Lékař a ředitel institutu International Cannabis and Cannabinoid Institute (ICCI) Pavel Kubů vyjmenovává oblasti, kde jsou příznivé účinky konopí prokazatelné: „Počínaje chronickou neztišitelnou bolestí, pokračuje to křečovými stavy při roztroušené skleróze, nevolnost a nechutenství typicky doprovázející onkologickou terapii…“

Potenciál konopí loni zavětřila i Světová zdravotnická organizace (WHO), která doporučila zmírnit mezinárodní restrikce zavedené v roce 1961.

Hvězda ekologického zemědělství

Konopí se do Evropy dostalo už v 7. století před naším letopočtem a odborníci tvrdí, že jde o dokonalou rostlinu pro ekologické zemědělství. „Ideálně zužitkovává živiny z organických hnojiv, ukládá oxid uhličitý, má schopnost čistit půdu od pesticidů a svým bohatým kořenovým systémem zlepšuje půdní strukturu,“ vyjmenovává prezidentka konopného klastru CzecHemp Hana Gabrielová.

Konopná pole se díky hustotě výsevu a výšce rostlin – někdy dosahuje až 7 metrů – dobře vypořádávají s plevelem a zemědělci je tak nemusí ošetřovat herbicidy. Úrodu lze přitom zužitkovat zcela beze zbytku.

Právě sklizeň je ale častým kamenem úrazu, protože obrovské rostliny vyžadují speciální sklízecí stroje. Technologicky a tedy i finančně náročné je i následné zpracování. To je podle Gabrielové pro české zemědělce hlavní překážkou.

Ideální na tričko i zateplení domu

„Konopí je funkční vlákno, které roste na poli,“ shrnuje textilní inženýr Tomáš Rohal a vypočítává jednotlivé výhody. Mezi ty patří lepší termoregulační vlastnosti i savost – v konopném tričku se tedy méně potíte a zároveň případnou vlhkost snáz absorbuje. Vlákno je navíc přirozeně antibakteriální.

Benefity konopí ve srovnání s bavlnou se přitom objevují už na poli. „Není nutné ho vozit z tropických oblastí a má čtyřikrát větší výnosnost než bavlna, přičemž potřebuje jen 50 % závlahy,“ říká Rohal a připomíná slova Hany Gabrielové, když upozorňuje na to, že konopí se ve srovnání s bavlnou prakticky nemusí hnojit.

Potenciál má ale technické konopí nejen v textilním průmyslu. Aktivně se využívá také ve stavebnictví. „Konopné zdivo izoluje teplo a hluk, je odolné vůči ohni, hlodavcům, plísním a hmyzu,“ jmenuje využitelné vlastnosti konopí člen českého konopného klastru CzechHemp Jan Bešík.

Vitamíny, minerály i mastné kyseliny

Technické konopí se využívá také v potravinářství. „Z konopného semene je možno vyrobit celou řadu produktů,“ říká Miloš Beran z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze. Kromě samotného loupaného konopného semínka se používá také konopný olej nebo mouka.

Semínko konopí má podle Berana oříškovou chuť. Velkou výhodou z hlediska výživových hodnot je vysoký obsah bílkovin, který dosahuje až 80 procent. Další předností je optimální složení mastných kyselin, obsah vitamínů A, D nebo E a látek jako je vápník, hořčík, draslík nebo železo.

Spustit audio

Související