Kde leží japonská Atlantida?

31. srpen 2007

U pobřeží Japonska údajně leží město, které bychom mohli přirovnat k bájné Atlantidě. Vědec, který zkoumá podvodní skalní útvary u japonského pobřeží, věří, že jde o pozůstatky starověké civilizace, kterou pohltil oceán.

Mořský geolog Masaaki Kimura tvrdí, že identifikoval ruiny města u pobřeží ostrova Yonaguni na jihozápadě Japonska. Záhadné skály objevili turisté při potápění už v roce 1985. Kimura strávil dvě desetiletí hledáním důkazů, že jde o pozůstatky starověkého města, které mohlo podnítit vznik legend o bájné zemi Mu, tichomořském ekvivalentu mytické Atlantidy.

Podle konstrukce i rozložení rozvalin muselo město vypadat jako starořímská města, uvedl Kimura, který je profesorem univerzity v Rjúkjú a vedoucím nekomerční Asociace pro výzkum mořských věd a kulturního dědictví. Podle něj lze na místě rozpoznat triumfální oblouk, Koloseum, či chrám na kopci.

Vědec se domnívá, že město bylo pohlceno oceánem při zemětřesení před 3000 lety. Jeho kolegové jsou však k těmto závěrům skeptičtí. Podle nich mohlo uskupení skal, které vyvolávají dojem rozvalin města, vzniknout působením přílivu či odlivu nebo například vulkanickou činností. A několik nalezených artefaktů, jako např. hliněné nádoby nebo zbraně, dokazují pouze to, že mezi těmito skalami žili lidé.

Kimura si však stojí za svým. "Jsem přesvědčen, že tato záhadná civilizace zmizela kvůli tektonické činnosti v Tichém oceánu," uvedl to server Podrobnosti.ua.

Tuto a další aktuality z oblasti historie můžete slyšet ve zvukové podobě také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 31. 8. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.