Kateřina Procházková: Je setkání Číny a Tchajwanu přelomové?

11. únor 2014

Od setkání představitelů Čínské lidové republiky, tedy Číny, a Čínské republiky, tedy Tchajwanu, se očekává hodně. Oficiálně nebyla agenda tohoto třídenního jednání zveřejněna. Problém ovšem je, že každá z těchto dvou zemí, které mimochodem obývají Číňané, pravděpodobně doufá v něco jiného.

Peking hovoří o zlepšujících se vzájemných vztazích, které by chtěl zpečetit podepsáním dohody o volném obchodu. Mezi řádky jde ale vyčíst také snaha o otevření otázky možného sjednocení.

Taipej, tedy její současní představitelé, by naopak rádi vyjednávali o otevření svých zastupitelských úřadů na pevninské Číně. Také by jistě rádi od Pekingu dostali povolení znovu se ucházet o místa a funkce v mezinárodních organizacích, v kterých je před několika lety Čína nahradila.

Někteří odvážní čínští analytici hovoří pak i o tom, že by současná jednání mohla být jakýmsi předstupněm k setkání prezidentů obou států, a to letos v září na asijském summitu APEC. To je ale podle tchajwanských medií nepravděpodobné. Právě novináři a tchajwanská veřejnost pak volají po tom, aby se na třídenním setkání v čínském městě Nankingu otevřela otázka nesvobody a omezování medií v Číně.

Negativně na tchajwanskou veřejnost také zapůsobila kauza dvou medií – deníku Apple Daily a stanice Free Radio Asia, které pro své novináře nedostaly akreditaci a víza do kontinentální Číny.

Běžní Tchajwanci pak nejsou proto příliš naklonění dalším jednáním a setkáním. Kritika vůči komunistické zemi v nich stále zůstává i přesto, že chytří byznysmeni vidí v hladovém čínském sousedu a bratru budoucí odbytiště pro svá podnikání. A jsou proto k sousednímu obru méně kritičtí než například intelektuálové a studenti.

Vztahy mezi Tchajwanem a Čínou se pomalu vylepšují už od roku 2008, kdy do čela ostrovního státu nastoupila politická strana Kuomingtang a tchajwanským prezidentem se stal její předseda Ma Jing-ťou. Od té doby se zlepšila výrazně ekonomická spolupráce a podporu našel i turismus. Na Tchajwan začaly lítat přímé linky z Číny, tedy Hongkongu, kdysi zakázané. Funguje i přímá pošta a podobně.

Prezident Ma byl do čela země v roce 2012 znovu zvolen právě díky voličům – podnikatelům obchodujícím s Čínou či v Číně, kteří tento posun vítají. Ma Jing-ťou to ale se svým pročínským chováním údajně v poslední době přehání. Drobní podnikatelé z obchodu s Čínou nebohatnou, stovky turistů z pevniny také každého na Tchajwanu netěší, a tak je prezident Ma kritizován a odhaduje se, že právě kvůli němu nevyhraje strana Kuomintang nadcházející parlamentní volby.

A velké plány, které si od dnešního a dalších jednání s Pekingem někteří slibují, tak mohou se změnou politického vedení na Tchajwanu rychle vyprchat. Aby totiž došlo k nějaké stabilizaci vzájemných vztahů mezi Pekingem a Taipejí, musely by se obě země vzdát mnohých očekávání a předsudků. Padesát let ústrků, kritiky a vzájemného osočování totiž během tří dnů politici v zasedací místnosti jen těžko mohou vyřešit…

autor: kpr
Spustit audio