Kateřina Perknerová: Vládní klížení a spojování

20. leden 2022

Dělicí čára mezi vládou a opozicí začíná být stále zřetelnější. Andrej Babiš (ANO) má svůj stínový kabinet i seznam legislativních návrhů. Vláda Petra Fialy (ODS) se ve středu od své předchůdkyně rázně odstřihla zrušením vyhlášky o povinném očkování proti covidu a snížením slev na jízdném pro seniory a studenty na 50 procent.

Už dříve zmrazila úřednické platy, přičemž učitelům, vojákům, policistům a hasičům přidala méně, než schválili jako truc podnik na odchodnou Babišovi ministři.

Čtěte také

Tím dává Fialův tým najevo, že na rozdíl od minulých populistů, kteří rozhazovali peníze vrtulníkem, hodlá hospodařit odpovědně, střídmě až harpagonsky. To koneckonců věděli všichni voliči pětikoalice, především pak ODS.

Petr Fiala si ale opozicí nemusí až tak lámat hlavu. Určitě ne v prvních měsících vládnutí. Daleko víc vrásek by mu mělo dělat to, co se děje v jeho vlastní kuchyni.

Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že kromě premiéra o zahraniční politice s nikým jednat nebude. Jana Lipavského (Piráti) sice jmenoval šéfem diplomacie, ale už s ním neprohodí ani slovo.

Čtěte také

O tom, že bude přehlížet předsedy obou parlamentních komor, zřejmě nepochyboval nikdo.

Petra Fialu to nechalo zcela klidným. S hlavou státu mluvit bude, neboť dětinská nekomunikace není jeho stylem. Vše bude ovšem probírat i s ostatními aktéry.

Elegantně tak Zemana odstaví na pátou kolej, což je jedině dobře.

Dozrál jako víno

Otřásá se dvojblok Pirátů a Starostů. Rakušanovo hnutí dalo oslabenému partnerovi spoustu příležitostí, jak si ho vychutnat. Oprávněnou kritikou americké stáže Jana Farského (STAN) počínaje až po sponzorské dary podezřelého původu.

STAN po nevěrohodném vytáčení udělal radikální gesto, když všechny povolební finanční příspěvky ve výši 3,5 milionu korun vrátil.

Čtěte také

A dodal, že nebude žádné prezenty přijímat až do úpravy zákona o financování politických stran. Ta by měla křišťálově čistým způsobem vyjasnit, od koho lze peníze přijmout.Jako by to prozíraví politici nevěděli už dávno. Tedy ani korunu od firem z daňových rájů a divně propojených podnikatelů.

Jan Farský ve své obraně jako malý kluk ukázal prstem na kdekoho, až od něj všichni dali obě ruce pryč. Stanařům tato historka vskutku neprospěla a rázem se stali nejslabším vládním kusem.

Tím nejsilnějším je jednoznačně Petr Fiala. Politicky dozrál jako víno. V rozhovoru pro Události, komentáře vystoupil nejenom umírněně, ale také velmi upřímně. Řekl, že z Farského kauzy, která by mohla poškodit důvěryhodnost pětikoalice, má strach. Uvědomuje si totiž, že férový vztah s občany je největší devíza jeho kabinetu. Dobře také zvládl otázku ohledně vyjádření šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na adresu maďarského premiéra. Uvedl pouze, že s ní o tom hovořil a dál to nehodlá rozebírat.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

A co udělal se sílící kritikou ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který si za náměstka vybral kontroverzního Radomíra Daňhela? Nepustil se do rozboru jeho minulého angažmá coby účetního firmy, která okradla stát o stamiliony. Suše podotkl, že Daňhel má bezpečnostní prověrku z loňského roku a tím je to pro něj uzavřené.

Předseda vlády by měl vnášet do veřejnosti zmítané covidem, inflací a drahými energiemi, klid a rozvážnost. Petru Fialovi se to zatím daří.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.