Kateřina Perknerová: Úředníci za všechny peníze

31. březen 2022

Nespočet námětů k úvahám právním, politickým i občanským přinesl úterní den. Dopoledne ministr školství Petr Gazdík (STAN) předal dekrety novým profesorům. Nebyli mezi nimi Jiří Fajt a Ivan Ošťádal, které prezident odmítl jmenovat. Naopak pověření převzal Jan Eichler, jenž se v první vlně svezl na Zemanově protiústavní nevůli, ale protože se nakonec rozhodl žalobu v této věci stáhnout, hlava státu blahosklonně jeho jmenování podepsala.

Profesor Eichler se velmi rozmýšlel, zda má s prezidentem jeho hru hrát, především v souvislosti s tím, jak ho před sedmi lety znectil, když své rozhodnutí zdůvodňoval. Nakonec ho přesvědčily děti a vnoučata, takže přijal. Kdyby se slavnostní akt konal o den později, možná by to neudělal.

Čtěte také

Stejně tak by třeba desítky vyznamenaných osobností letos nepřevzaly medaile a řády za zásluhy o stát. Nejen z toho důvodu, že Miloš Zeman ze seznamu dodatečně vyškrtl předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, ale i proto, aby nebyly svědky trapného gesta, kdy dávný přítel Vladimira Putina ocenil Řádem Bílého lva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

A pravděpodobně by mnohé z nich na Pražský hrad nedorazily, kdyby tušily, co se stane v úterý. Všichni občané se ten den odpoledne dověděli, že nežijí v právním státě, ale v banánové republice, kde vládce chrání svoji kamarilu nejbližších.

Rozpočet Kanceláře prezidenta

Ta se činila už v minulosti. Nelze kupříkladu zapomenout na snahu kancléře Vratislava Mynáře ovlivnit rozhodování brněnských soudců v kauze Lesní správy Lány, udělování profesur nebo služebního zákona.

Čtěte také

Josef Baxa a Vojtěch Šimíček ovšem nejsou z těch, kteří by šli komukoli na ruku. I ve věci Miloše Baláka policisté, státní zástupce, prvoinstanční a odvolací soud odvedli profesionální práci. Balák byl za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky v Lánské oboře definitivně odsouzen k tříletému vězení. Měl také zaplatit necelé dva miliony korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti.

Nic z toho se nestane, protože mu prezident Zeman udělil milost.

Nikoli smrtelně nemocnému člověku nebo samoživiteli pěti dětí, ale Mynářovu kumpánovi. Pošpinil tím práci policie i justice. Vysmál se všem, kteří dodržují zákony, nepodvádějí a nekradou.

„Je to pohoršující, šokující, otřesné, hraničící se zneužitím dané kompetence, neboť smyslem milostí dozajista není vymaňovat z dosahu trestní spravedlnosti své blízké spolupracovníky, “ komentoval to ústavní právník Jan Kysela.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Prezidentovo okolí si je zkrátka jisté svou beztrestností. Slouží výhradně jemu, nikoli úřadu či České republice. A za to čeká odměnu, ať už má Zemanovo plnění jakoukoli formu.

Milost pro Miloše Baláka zkritizovali unisono všichni politici, i když je otázka, zda to stačí. Pokud ministr dopravy Martin Kupka (ODS) míní, že Zemanovo rozhodnutí je „plivnutí do tváře společnosti“, měla by vláda konat. A při novele státního rozpočtu zkrátit kapitolu Kanceláře prezidenta republiky, jak už to naznačila ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Momentálně odebraných 22 milionů evidentně nestačí.

O památkový objekt se zajisté pečovat musí, ale mzdové prostředky lze klidně zkrátit na polovinu. Než takové úředníky, raději žádné.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio