Kateřina Perknerová: Ta naše komunální politika

13. říjen 2022

Starosta je podstatné jméno odvozené od slovesa starat se a souvisí s ním nominativ starost. Zvolený zástupce lidí v menších sídlech je tu zkrátka od toho, aby pečoval o potřeby obyvatel dané obce. Každý soused vidí, kde bydlí, v čem jezdí, s kým se kamarádí. Těžko cokoliv skryje pod privátní pokličkou. I proto jsou obecní zastupitelstva nejdůvěryhodnějšími volenými orgány.

Avšak co platí v jakékoli vesnici či městečku, nemusí být pravdou ve velkých městech a jejich čtvrtích. Aktéry korupční brněnské kauzy známé pod názvem Stoka byli komunální politici zvolení za hnutí ANO a místní podnikatelé, kteří bezskrupulózně čachrovali s veřejnými zakázkami.

Čtěte také

Hlavní protagonista Jiří Švachula dostal nepravomocný trest devět a půl roku za mřížemi a zabavení majetku. Jihomoravský lidovecký hejtman Jan Grolich rozsudek vnímal jako dobrou zprávu a na Twitteru k tomu uvedl: „Na Špilberku by bylo dost místa i pro další, co si ze státu udělali dojnou krávu.“

Prorocká slova. Aktuálně je v městské části Brno střed stíháno dalších osm politiků, úředníků a byznysmenů, mezi nimi čerstvě zvolení zastupitelé Otakar Bradáč z ODS a Radim Suchánek z ANO. Tentokrát jde o machinace s obecními byty. V téže době podle občanského demokrata Vojtěcha Mencla vzniká na radnici zmíněné brněnské čtvrti koalice ODS, TOP 09 a ANO. Co je v centrále komu do toho, že?

Šachy na pražském magistrátu

Čtěte také

Zastavme se i v hlavním městě. Také zde byla například v Praze 2 briskně uzavřena dohoda mezi ODS, TOP 09 a ANO. Starostkou zůstává Alexandra Udženija z ODS.

Pikantní průběh má jednání v Praze 10. Původně se tam rodila koalice na vládním půdorysu, tedy Spolu a Pirátů. Jenže chyběly dva hlasy. Týden po volbách dva zvolení zastupitelé ANO Jaroslav Štěpánek a jeho dcera Tereza Hauffenová náhle prozřeli, vystoupili z ANO a podali přihlášku do ODS.

Pirátská lídryně Jana Komrsková vládu s přeběhlíky odmítla, a tak se ODS domluvila s uskupením VLASTA, podporovaným STAN a lidovci. Pikantní na tom je, že jeho členkou je i bývalá starostka Renata Chmelová, která byla v červnu odvolána všemi hlasy kromě vlastních. Tehdy to komentovala slovy: „Na Prahu 10 se vrací kmotři, protože se jim nehodí zásadní připomínky k Metropolitnímu plánu ohledně lokality Trojmezí.“ Teď už jí asi návrat kmotrů nevadí.

Čtěte také

Podobné šachy sledujeme na pražském magistrátu. Piráti trvají na tom, aby v radě neseděl trestně stíhaný lidovec Jan Wolf a příští primátor nekumuloval funkce, čímž míří na Bohuslava Svobodu, jenž si chce ponechat poslanecký mandát.

Pro vítězný trojblok Spolu je to nepřijatelná podmínka. „Proč bychom měli hýbat s našimi kandidáty, kteří, přestože byli obžalovaní v nějaké věci, prošli veřejným testem a mandát dostali od voličů? Kdo to stanovil, ono je to někde v zákoně? Ke změně postoje nevidíme jediný důvod,“ uvedl v podcastu PoliTalk zastupitel Zdeněk Zajíček z ODS.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

No jistě, Andrej Babiš to měl stejně, šest let byl trestně stíhaný a také neměl potuchy, proč by měl rezignovat na mandát, když ho lidé zvolili. Akorát, že po vítězství antibabišovské pětikoalice lidé doufali v jiný příběh. Chyba. Když jde o lukrativní posty, principy jdou stranou. A dosluhující primátor Zdeněk Hřib z Pirátů vypadá jako naprostý ňouma a politický amatér, pokud trvá na něčem tak nepraktickém.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.