Apolena Rychlíková: Volby v Praze vypovídají o velké ambivalenci. Vládnout bude Spolu, očekávání ale koalice a její lídr Bohuslav Svoboda nenaplnili

25. září 2022

Dlouhou dobu to vypadalo, že volby do pražského magistrátu budou především referendem o současné, takzvaně progresivní koalici, která se ustanovila před čtyřmi lety. Nakonec tomu tak bylo jen zčásti. Voliči a voličky minimálně u Pirátů ukázali, že si práce lidí sdružených kolem Zdeňka Hřiba považují, a i když Piráti skončili až třetí, není to tak špatný výsledek, jak mnozí očekávali. O poznání hůř dopadla Praha sobě, jejíž ambice byly bezesporu vyšší.

Na rozdíl od Hřiba ale Jan Čižinský nepůsobil v debatách nejlépe a jakoby zapomínal, že volby do magistrátu jsou něco diametrálně odlišného, než volby do jeho domovské Prahy 7. Praha sobě sice získala 11 mandátů, minimálně z výroků jejich předsedy ale bylo jasné, že cílila na větší množství.

Čtěte také

A teď se navíc s velkou pravděpodobností ocitne mimo vyjednávání o možných koalicích. Naopak pro mnohé překvapivý výsledek nakonec utáhlo hnutí STAN, pro které mohla být kauza Dozimetr smrtící – nestalo se tak.

Lídr Petr Hlaváček stranu zvládl stabilizovat a dovést na více než sedm procent. I to ze STANu udělalo důležitého hráče ve vyjednávání, navíc Hlaváček byl v minulém volebním období stranický kolega jak Hany Kordové Marvanové, tak Jiřího Pospíšila, kteří jen odešli ke Spolu, a dá se očekávat, že s nimi stále má názorový překryv i řadu osobních vazeb.

Strašit Babišem se vyplácí

Tu nejpravděpodobnější koalici, tedy spolupráci s Piráty a hnutím STAN, už nastínil Bohuslav Svoboda. Oproti předvolebním výrokům je to velký posun. V kampani to totiž vypadalo, že Spolu bojuje hlavně proti osobě Zdeňka Hřiba, teď s ním chce jednat o spolupráci. Taková je, samozřejmě, politika.

Čtěte také

Lídr pražské kandidátky Spolu sice mluví o úspěchu, nicméně za ten jeho tažení označovat skutečně nelze. Svoboda se v posledních týdnech projevoval jako člověk, který nechápe elementární základy současné městské politiky, jejich vzájemné pochlebování s lídrem pražské ANO, Patrikem Nacherem, muselo navíc na část elektorátu působit přímo děsivě.

A voliči a voličky to také Svobodovi dali pocítit: přeskákali ho hned čtyři lidé, kromě stálice pražské politiky Hany Kordové Marvanové, u které je úplně jedno, za jaké uskupení vlastně kandiduje, Svobodu přeskočil i s Dozimetrem spojovaný Jiří Pospíšil, šedá eminence pražské ODS Zdeněk Zajíček nebo Tomáš Portlík. Pro aspiranta na primátora to není dobrá zpráva.

Propadákem je naopak výsledek levicového hnutí Solidarita, které se objevovalo ve volebních potenciálech i debatách. Kromě špatné kampaně je za tím nejspíš i skutečnost, že progresivní voliči a voličky dali přednost stranám dnes již bývalé koalice – Pirátům, Praze sobě, hnutí STAN. Je to svým způsobem logické. Obavy z propadlých hlasů byly letos – i kvůli očekávané nízké volební účasti – oprávněné.

Apolena Rychlíková

Teď bude zajímavé sledovat, jak ti stejní voliči a voličky přijmou skutečnost, že některé „jejich“ strany možná utvoří koalici se Spolu, jejíž politika i vystupování je v Praze v přímém rozporu s politikou třeba takových Pirátů. Argument, že Spolu může kdykoliv vládnout s ANO, ale bude nejspíš nakonec tím hlavním a určujícím pro sestavování koalice. Strašit Babišem se holt stále vyplácí – a to i v Praze, kde k sobě Svoboda a Nacher mají ideově skutečně velmi blízko a kde předvedlo ANO navzdory představě, že v hlavním městě tato značka netáhne, překvapivě dobrý výsledek.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio