Kateřina Perknerová: Long list ministra Síkely

13. duben 2023

Vzrušená debata kolem zvažovaných změn daně z přidané hodnoty je pouhá bouře ve sklenici vody, alarm bez zasazení tématu do patřičných souvislostí. Tak komentovali členové vlády uniklou pracovní verzi materiálu ministerstva financí. „Je to jen long list, tedy dlouhý seznam všech možných opatření a jejich dopadu na rozpočet. Nic víc,“ rozohnil se ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ať už šlo o cílené vypuštění balónku, aby koalice zjistila reakci veřejnosti, nebo o pouhý výčet eventuálních rozpočtových ztrát a zisků, bylo to neohrabané a kontraproduktivní.

Čtěte také

Jako většina vládních kroků v poslední době. Ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi se nepodařilo včas zarazit fámu o zvýšení hranice odchodu do důchodu v 68 letech. Šéf resortu školství Vladimír Balaš dodatečně hledá 900 milionů pro humanitní fakulty, aby si jejich učitelé nepřipadali jako chudí příbuzní pedagogů ze základních škol.

Podobně neobratný byl způsob, jakým ministr vnitra a v tomto případě hlavně předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan informoval o transformaci České pošty. Rušení 300 poboček vytočilo desítky místních politiků, kteří se o něm dověděli ve chvíli, kdy bylo rozhodnuto.

Korýtka pro straníky

Pokud se mají už v červenci mimo jiné zlikvidovat poštovní úřady s bezbariérovým vstupem v místech, kde je velká koncentrace lidí staršího věku, tak se vláda zbytečně střílí do vlastní nohy.

Čtěte také

Žádného starostu či primátora nezajímá, že jde o výsledek expertního stanoviska Českého telekomunikačního úřadu, avšak vidí za tím amatérský výkon šéfa STAN, který by měl z logiky věci kopat především za ně. Aby toho nebylo málo, o citelné redukci finančních úřadů neměli představitelé místních samospráv ani tušení.

Pětikoalice má před sebou vlastní Mount Everest, jímž je balíček opatření snižující rozpočtový schodek. Z neznámých důvodů nechává veřejnost tápat, co všechno bude obsahovat.

Ať už jde o spekulace kolem konce státní podpory stavebního spoření, zvýšení daně z nemovitosti, nové konstrukce DPH nebo růstu spotřebních daní. A neustále hovoří o úsporách na straně výdajů, přičemž kromě mytické digitalizace nenabídla žádnou relevantní položku.

Čtěte také

Předseda lidovců Jurečka s tím ovšem žádné cavyky nedělá. V České televizi jasně řekl, že nápady na zrušení desetiprocentní sazby DPH nepodporuje, ale naopak bude prosazovat progresivní zdanění fyzických osob a vyšší firemní daň.

Na to asi ODS slyšet nebude, neboť by tím popřela svůj raison d'etre. Budiž. Je však nepochopitelné, že ústy svého místopředsedy a ministra financí Zbyňka Stanjury obhajuje nápad na snížení daně pro kamenné pobočky loterijních společností o deset procent.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

I člověka, který nepodléhá konspirativním teoriím a nevidí za každým bukem zkorumpované politiky, musí napadnout, že si to majitel Sazky dobře ošéfoval. Průměrný zaměstnanec nebo penzista si tak snadno udělá závěr, že této vládě jde předně o vysoké platy veřejných činitelů, korýtka pro straníky na ministerstvech a vstřícnost k hazardní lobby. A komentátoři si kladou otázku, kde se zatoulala slibovaná strategická komunikace, která měla srozumitelně vysvětlovat vládní úmysly.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio