Kateřina Perknerová: Jak se dalo, ale nemohlo zabránit stávce

30. listopad 2023

Den protestu ukázal, v jakém zmatení jazyků se nacházíme. Různé zájmové množiny mají jeden průsečík, který se jmenuje prosperita České republiky. Jenže každá ji definuje jinak. Současná vláda je přesvědčena, že jejím vyjádřením jsou revitalizované veřejné finance a co nejnižší dluh.

Odboroví předáci v ní vidí rostoucí zaměstnanecké mzdy. Pro učitele je jejím synonymem kvalitní vzdělání, na něž by měly dosáhnout všechny děti. Lékaři ji spojují se špičkovou zdravotní péčí, kterou nemohou poskytovat utahaní doktoři sloužící nekonečné přesčasy. Andrej Babiš klade rovnítko mezi Českem ve formě a odchodem Fialova kabinetu. A různí političtí kuplíři tvrdí, že méně peněz na Ukrajinu by znamenalo lepší život starousedlíků.

Čtěte také

Za této situace je konstatování prezidenta Pavla, že stávka je legitimní nástroj, avšak řešení lze najit pouze jednáním, poněkud matoucí. K dialogu musejí být dva a ti aktuálně u stolu chybějí, byť se každý ze zmíněných aktérů zaklíná touhou po konstruktivní rozpravě.

Fialova strategie je postavena na třech pilířích, pevnosti pětikoalice, antibabišismu a konsolidaci státních financí. Takový výchozí bod nedává mnoho šancí k ústupkům. Je ovšem nepochopitelné, proč premiér nehledá přirozené spojence.

Kupříkladu mladé lékaře, kteří chtěli zpočátku hovořit hlavně o organizaci práce v nemocnicích a předatestační přípravě. Kdyby ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představil koncepci reformy, jež by spočívala v redukci širokospektrální nemocniční péče a budování excelentních pracovišť v několika centrech, nemusel dnes čelit brutálnímu mzdovému tlaku odborářů.

Neříkat, neslibovat, nezaklínat

Udělat to ale nemohl, protože příští rok jsou krajské volby a žádný politik do nich nechce jít s heslem, že se z oblíbené místní nemocnice stane geriatrie a dvě ambulance.

Čtěte také

Totéž se týká školství. Šéf resortu Mikuláš Bek se měl se zřizovateli a ministrem financí dohodnout, že většinu nepedagogů budou platit obecní a krajské samosprávy v rámci rozpočtového určení daní. Vše ostatní se dalo vyřešit napřímo se zástupci kantorské veřejnosti, která, jak se ukázalo v pondělí, většinou odmítá dělat stafáž odborářským bossům, natož proruským dezinformátorům. Jenže to nešlo, neboť volby…

Petr Fiala sice ukázal rozhodnou polohu, když odmítl jednat pod nátlakem, ale to nestačí. Veřejnost musí přesvědčit činy. Pakliže to nemůže udělat výše popsanými, tak těmi, které tolik nestojí.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Především jde o to, nedělat chyby. Nenakupovat nutellu v Německu. Nenavštěvovat farmu bratra ministra Jurečky během celostátních protestů. Neříkat, že elektřina od ledna zdraží o jednotky procent, když to může být daleko víc. Neslibovat digitalizaci stavebního řízení, když příslušný ministr není schopen vypsat ani bezchybné výběrové řízení.

Nezaklínat se školstvím jako vládní prioritou, když v rozpočtu není pár miliard na udržení statu quo. Není těžké k tomuto výčtu přidávat desítky dalších položek. Pokud by Petr Fiala tápal, může se obrátit na stále hlasitější kritiky uvnitř vlastní strany.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.