Karel Wichs : Referendum v Bolívii a nemanželské dítě

25. únor 2016

Mít dvě děti v manželství a další mimomanželské není nic výjimečného. Mohli by o tom hovořit mnozí muži i ženy. I v katolických zemích jako je Bolívie.

Nepříjemné je, když se taková věc stane hlavě státu. I to by bolivijský prezident Evo Morales pravděpodobně ustál.

Vyšlo však najevo, že matku svého nemanželského dítěte preferuje ve státních zakázkách. A to se nelíbí opozici, která se už po tři volební období snaží dostat k moci.

Naposledy byl Morales zvolen na pět let v roce 2014. Hlasovala pro něj přesvědčivá většina Bolivijců poté, co za tím účelem změnil ústavu. A pak se ukázalo, že dnes 56-letý státník potřebuje vládnout do roku 2025.

Čtěte také

V neděli se tedy konalo referendum o další změně ústavy. Mimochodem, účast ve volbách je v Bolívii povinná a za její nesplnění hrozí citelné sankce. Například, kdo nevolil, nesmí po nějakou dobu komunikovat s úřady.

Konečné výsledky ve středu potvrdily, že Bolivijci nechtějí, aby Morales kandidoval počtvrté. Jeho prohra byla však těsná a do příštích voleb zbývají ještě víc než tři roky. To se může stát mnoho věcí.

Výsledky referenda potvrdily, že Bolivijci nechtějí, aby Morales kandidoval počtvrté

Za dosavadní Moralesovy vlády se ledasco změnilo. Stabilizoval vládu. Před ním se za čtyři roky vystřídalo pět prezidentů. Indiáni a mestici, kteří tvoří 85 procent obyvatel, se poprvé v dějinách dostali do popředí.

V parlamentu a na úřadech ubylo kravat a objevila se ponča. Vzrostla bolivijská ekonomika, ale ne natolik, aby podstatně ubylo chudoby. Prezident to s médii neumí, a ty ho vesměs nemají rády. Pravdou ovšem je, že žádný novinář není ve vězení.

Referendum prohrál hlavně kvůli korupci, proti níž chtěl na začátku své vlády bojovat. Nyní je vyšší, než kdykoli před ním. A zadávání státních zakázek matce jeho nemanželského syna je jen pověstnou třešničkou na dortu.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio