Karel Hvížďala: Zeman versus Sobotka

27. srpen 2013

Čím je pozice Bohuslava Sobotky silnější, tím častěji a hlasitěji zaznívají z Hradu slova, která by měla umožnit prezidentu republiky Miloši Zemanovi jmenovat jako premiéra někoho jiného, tedy nejspíše Michala Haška, který prezidenta soustavně podporuje. Bohuslavu Sobotkovi, ale i Lubomíru Zaorálkovi, nemůže Zeman zapomenout, že v předminulých volbách na prezidenta v roce 2003 mu nedali hlas. V knize Zpověď informovaného optimisty mluví o 27 členech sociální demokracie, kteří tehdy pro něj nehlasovali, jako o zrádcích, s kterými se nevyjednává.

V sobotu 24. srpna potvrdilo vedení ČSSD předsedu sociálních demokratů Sobotku v tajném hlasování jako kandidáta na premiéra. Hlasování navrhl podle Práva prezidentův příznivec Zdeněk Škromach v domnění, že Sobotka prohraje a bude rezignovat. Sobotka dostal 86 hlasů, proti bylo 51 členů vedení ČSSD. Tím dala strana poměrně jasně najevo, že si nechce nechat diktovat od prezidenta, kdo by měl být premiérem. Jen Právo číslo trochu snížilo tím, že výsledek přepočítalo na procenta a uvedlo, že Sobotku podpořilo pouze 57 procent hlasujících.

Prezident svůj boj o pana Haška nevzdává a preventivně již v pátek, když oznamoval datum voleb na 25. a 26. října, řekl, že věří tomu, že strana, která vyhraje volby, bude kandidáta na premiéra vybírat ne podle vůle stranických funkcionářů, ale podle preferenčních hlasů od voličů. A podobně se ještě před ním dne 22. srpna vyjádřil ke kandidatuře na premiéra prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který doslova řekl, že "premiérem bude nejvlivnější muž vítězné strany." Později ještě použil termín "nejvýraznější osobnost." Tato sousloví jsou ještě vágnější a otevírají prezidentovi ještě větší prostor k libovůli, i když jmenování předsedy vítězné strany, která má i největší koaliční potenciál je mnohem logičtější. Jde opět o starou Zemanovu taktiku: Sice by neporušil Ústavu, ale zase by se prohřešil proti tzv. ústavním zvyklostem, které ve staré Evropě mají stejnou váhu jako text Ústavy, protože se věří, že Ústava není jen text, ale i kontext, tedy tradice.

Zdá se, že v posledních dnech si zřejmě mírná většina vedení sociálních demokratů včetně místopředsedy Michala Haška začíná pomalu uvědomovat, že prezident Zeman představuje pro sociální demokracii nebezpečí, a proto asi prohlásil, na zasedání, kde se schvalovaly kandidátky: "Chtěl bych, aby tam, kde se shodujeme s prezidentem, jsme spolupracovali a kde se neshodujeme, abychom si to trpělivě vysvětlovali." Ve stejném projevu i kritizoval pan Hašek kancléře Mynáře za útoky na předsedu Sobotku i za to, že uvažuje o kandidátce do voleb za Zemanovce. Připomeňme, že nadstranický prezident by měl mít i kancléře, který se neangažuje ve stranické politice. V dikci pana Haška, který je pragmatik, je možné již zaznamenat mírný posun k emancipaci sociálních demokratů od prezidenta.

Problém je ale v tom, že Miloš Zeman je známý umanutec a jeho představa je jasná: ve Strakově akademii by chtěl mít svoji vládu co nejpodobnější vládě pana Rusnoka, která by plnila jeho sny. Proto lze předpokládat, že je pro něj výhodnější mít jako premiéra pana Haška, který je mu bližší. Navíc Haškovo jmenováním oslabí sociální demokracii, a to mu bude samozřejmě taky vyhovovat, zvlášť pokud se jeho strana Práv občanů do parlamentu nedostane a bude vládnout pouze menšinová vláda s podporou komunistů. Tato varianta je zatím nejpravděpodobnější, i když odhadnout výsledky voleb je zatím velmi těžké.

Spustit audio