Karel Hvížďala: Německo - vládní pokr pokračuje

18. říjen 2013

Po velmi intenzivích jednáních mezi unionisty a zelenými o možné vládní koalici v Německu jednání skončilo neúspěchem. Ústupky, které by zelení museli učinit, byly moc velké. Přesto ale třeba Spiegel-online napsal, že sblížení těchto stran je možné považovat za pozoruhodné.

V noci na středu krátce po půlnoci, po šesti hodinách vzájemného jednání a po poradě vedení, za další hodinu a půl šéfová frakce zelených Katrin Göring Eckardtová prohlásila, že dialog byl konstruktivní, ale přesto k dohodě nedošlo. Na tomto druhém sondážním jednání se jednalo o deseti bodech a dle vyjádření obou stran existovala ve většině případů ochota k vzájemným ústupkům: jednání ale ztroskotalo na daňové politice, protože zelení trvali na zvýšení daní, zatímco unionisté byli zásadně proti. Neshody panovaly rovněž v otázce minimální mzdy a pojištění obavytel. O víkendu čeká zelené sjezd.

Po tomto jednání je zřejmé, že budou unionisté nuceni navázat na koaliční jednání z předchozího dne se sociálními demokraty, které rovněž nemělo zatím žádný výsledek. A dle vyjádření šéfa CSU pana Horsta Seehofera: "Takhle se rozhodli zelení a my to musíme vzít na vědomí," lze usuzovat na jisté překvapení zvláště proto, že to byl právě on, kdo si dokonce s panem Trittinem od zelených odmítal ještě nedávno sednout za jeden stůl.

Nyní je všem jasné, že po ukončených jednáních se zelenými jsou nátlakové možnosti unionistů vůči sociálním demokratům podstatně slabší, zatímco pozice zelených se naopak zlepšila a způsob, jakým jednání vedli, je možné považovat za úspěšný: CDU byla oddémonizována, což na zemské úrovni může vést k uzavírání koalic. Podle komentátorů FAZ se tak otevřela i možnost koalice mezi unionisty a zelenými v příštích volbách v roce 2017.

Horší by byla situace, kdyby se nepodařilo uzavřít velkou koalici se sociálními demokraty v těchto dnech, protože si to většina straníků nebude přát. Pak už existují jen tři možnosti: Nové volby, nebo trochu dobrodružný pokus sestavit koalici mezi levicí, sociálními demokraty a zelenými či znovu otevřít jednání mezi unionisty a zelenými. V tomto případě by byli na tahu ovšem zelení. Tuto možnost nakonec připustil i šéf zelených Cem Özdemir, když se rozloučil ve středu v noci větou: "Dveře mezi našimi stranami jsme nepřibili, jen zavřeli, takže je šance je ještě kdykoliv otevřít."

Problém dalšího jednání se sociálními demokraty může být ale velmi podobný, protože zase se bude jednat o minimální uzákoněné mzdě ve výši 8,5 euro na hodinu, kterou unionisté odmítají, stejně jako navýšení daní pro ty, kteří hodně vydělávají. Zásadnější postoj CDU-CSU se očekává až po sezení předsednictva, které se uskuteční v pátek a v sobotu. A podobně v neděli budou jednat o možné koalici i sociální demokraté ve stranickém konventu.

Spustit audio