Karel Hvížďala: Migrace a emigrace

11. prosinec 2014

Jen za loňský rok se přistěhovalo do osmdesátimilionového Německa bezmála půl milionu lidí a tendence je stále vzrůstající. Toto číslo řadí Německo po Spojených státech na druhé místo na žebříčku přistěhovalectví.

Nejvíc lidí se do Německa stěhuje z Evropské unie: V roce 2007 byl každý desátý emigrant z EU, dnes je to každý třetí. Podle OECD s pracovní integrací nových přistěhovalců mohou být Němci spokojeni, horší je to s jejich jazykovou vybaveností: němčinu často moc dobře neovládají.

Dobrá zpráva pro Němce je, že kvalifikace přistěhovalců je stále vyšší. Přes 56 procent nových přistěhovalců, kteří žijí v Německu více než pět let, má práci. V roce 2000 to bylo jen 48 procent. V žádné jiné zemi, které sleduje OECD, neprobíhá integrace do pracovního procesu tak rychle, jako právě v Německu.

Čtěte také

Podle posledních statistik 68 procent migrantů a emigrantů má v Německu práci. A nežije jich tam málo: Loni to bylo 16,5 milionu lidí, což je více než 20 procent obyvatelstva a 9,7 milionů z nich již získalo německé občanství. Z uvedených čísel vyplývá, že během jednoho roku přibývá cizinců o 3,8 procenta a z toho třetina se jich v Německu již narodila. Jejich počet je ale v různých místech rozdílný: V Durynsku tvoří cizinci jen něco málo přes čtyři procenta obyvatelstva a v Hamburku necelých 29 procent.

Přes tato příznivá čísla se kancléřka Angela Merkelová snaží hlavně situace mladých přistěhovalců zlepšit a zavádí pro ně zvláštní poradenské služby, aby se mohli snáze informovat jak dosáhnout lepšího vzdělání. Doslova dle newsmagazínu Der Spiegel řekla: "Všichni mladí lidé musí mít šanci získat přiměřené vzdělání. To se nám zatím nepodařilo, a proto musíme na tom dále pracovat."

Angela Merkelová byla už po osmé zvolena předsedkyní CDU

Problém je však v tom, že většina mladých lidí, kteří se do Německa přistěhovali, není schopná si přečíst německy psané texty. To se podle stejné statistiky týká třetiny z nich.

Přesto je ale zřejmé, že bez nové migrace jak v rámci Evropské unie, tak emigrace v rámci celé naší civilizace se již ekonomika v euroatlantické civilizaci neobejde, a to se týká i Švýcarska, které není členem Evropské unie, jak ukázaly výsledky pár dní starého referenda. Švýcaři odmítli omezení kvót pro příchod cizinců.

Čtěte také

A rozhodli se jinak než v minulosti hlavně proto, že omezení přílivu cizinců by ohrozilo citelně jejich ekonomiku, čtvrtinu pracujících představují cizinci a jejich odmítnutí by navíc poškodilo jméno Švýcarska ve světě, protože by porušilo vzájemné dohody s EU o volném pohybu osob. V referendu se proto proti zavedení kvót pro cizince vyslovilo přes 70 procent Švýcarů. Přes toto rozhodnutí, ale problémy se Švýcarskem zůstávají, protože se neví, jestli bilaterální dohody s EU Švýcarsko v příštím roce prodlouží.

Spustit audio