Karel Hvížďala: Lež ve volbách a její důsledky

23. září 2024

V běžném životě hrozí každému občanovi za křivé obvinění ze spáchání trestného činu až dva roky odnětí svobody. A ještě přísnější tresty hrozí tomu, kdo tak učiní v médiích – to pak může být pachatel odsouzen až k deseti letům. Složitější je určení trestu u pomluvy, kde se zkoumá intenzita narušení soukromí a cti.

A podobně třeba zákon o volbě prezidenta republiky v paragrafu 4 říká: „Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje.“

Čtěte také

Jenže, jak vidíme teď v Americe, Donald Trump lže stále bez toho, aby mu to výrazně ubližovalo. A i u nás při loňské prezidentské kampani Andrej Babiš (ANO) několikrát lhal, když tvrdil, že Petr Pavel je kandidátem vládní koalice a že chce válku.

Sice by se mohl Babiš u soudu hájit tím, že nemyslel nic oficiálního, že šlo jen o sdílenou politiku. Podle právní kvalifikace pak nejde o jednoznačně lživé výroky, ale o otevřeně zavádějící polopravdy, což je ještě horší.

Někteří ústavní právníci si dovedou představit situaci, kdy by výroky byly natolik lživé, že by mohly vést k vyloučení kandidáta. To by vyžadovalo změnu zákona, o které se ve Sněmovně nehovoří.

Pouze zneplatnění voleb?

Když si podnikatel Radim Hasalík stěžoval na Babišovy výroky a strašení válkou u Středočeského krajského úřadu, dověděl se, že k řešení jeho podání nejsou místní úředníci oprávněni. A k vyjádření ještě dodali, že neexistuje žádný jiný úřad, který by k tomu byl pověřený.

Čtěte také

Jedinou možnou cestou – kromě vleklé občanské žaloby – je podle úřadů následná žaloba na neplatnost voleb. Ta ale nepřichází v úvahu, protože opakování voleb by bylo moc drahé a zaplatily by to občané. Zároveň by to ale nezabránilo viníkovi lhát v dalším kole.

Proto lži a nepravdy, které nejsou extrémní, nemohou vést k zneplatnění voleb ani přesto, že to zákon zakazuje. To tehdy potvrdil i předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

A prý je to správné, protože kritika případné nečestnosti probíhá ve veřejném prostoru a volič má možnost sám situaci posoudit.

Sítě mění i politiku

Problém je v tom, že právě způsob komunikace ve veřejném prostoru se díky sociálním sítím, algoritmům a umělé inteligenci v posledních letech zásadně změnil: Fakta, či skutečné informace tvoří v nekonečném proudu sdělení jen nepatrnou část. A nejen občané, ale i odborníci se v této změti těžko orientují.

Změnila se substance doby a politici se této změně přizpůsobují – místo, aby se to pokusili napravit. Kdo rychle, provokativně či sarkasticky neodpoví, není citován, neobjeví se v médiích a zmizí.

Karel Hvížďala, komentátor

Ale, bohužel, s touto situací mizí i důvěra v politiku. Do ní vstupují čím dál častěji jen lidé, kterým tato změna vyhovuje, kteří se prezentují jako fasáda.

Před tím varoval už Albert Einstein, který řekl: „Obávám se dne, kdy vývoj technologií předčí vzájemné lidské vztahy. To potom svět bude mít generaci idiotů.“

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.