Karel Barták: EU si nenechá líbit chování Minsku – a potažmo i Moskvy

26. květen 2021

Mimořádně rychle a tvrdě reagovala Evropská unie na únos letadla společnosti Ryanair, donuceného v neděli stíhačkou Mig-29 běloruské armády změnit kurs a místo ve Vilniusu přistát v Minsku. To, aby se tamní režim mohl zmocnit jednoho z cestujících. Lídři členských zemí na mimořádné schůzi v Bruselu toto jednání jednomyslně a nejostřejšími slovy odsoudili. Pověřili unijní orgány, aby připravily konkrétní sankce, ekonomické i politické.

Podle všeho padly poslední ohledy, které EU ještě měla vůči prezidentu Lukašenkovi a jeho režimu.

Čtěte také

Šokující příhoda opět obrátila pozornost ke zhoubnému působení tohoto nejdéle vládnoucího evropského diktátora, který se drží u moci už 27 let.

To, co v neděli provedl, zase jasně ukázalo, že běloruský problém se zdaleka netýká jen Bělorusů, ale že takovýto režim v Evropě je potenciálně neustále nebezpečný. Pro všechny.

Dosavadní pokusy vyvažovat sankce nějakými vstřícnými kroky, lavírovat ve snaze nevhánět Lukašenka hlouběji do náručí ruského Vladimira Putina, se ukazují jako lichá a nefunkční taktika.

Evropa bude muset přitvrdit, a to pokud možno ve spolupráci s běloruskou občanskou opozicí, která má nyní pro mezinárodní vnímání další emblematickou tvář v osobě uneseného novináře Ramana Prataseviče. Údajně mu za pořádání protivládních demonstrací hrozí až trest smrti.

Akt státního pirátství a svévole

Co nás tedy teď čeká? Evropská komise a takzvaná vnější služba EU, připraví návrhy ekonomických sankcí proti Bělorusku. Také postih dalších tamních činovníků, kteří se připojí k 88 představitelům režimu, kteří už na seznamu jsou, včetně Lukašenka.

Evropské letecké společnosti se budou vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru. Bude se zkoumat, jak běloruským společnostem zakázat létat do 27 zemí Unie. Sankce mají být vyhlášeny začátkem června.

Čtěte také

Tato jednoznačná reakce Evropské unie. Je také vzkazem Rusku, už proto, že bez jeho posvěcení by se byl samozvaný běloruský prezident do takto citlivé operace pustil sotva.

Jiné usnesení lídrů EU, týkající se právě Ruska, bylo podle diplomatů dokonce přijato v poněkud tvrdší podobě.

České diplomacii se na druhé straně nepovedlo prosadit vlastní ostřejší formulace – česká vláda se tedy musí smířit s tím, že její neschopnost koordinovat se spojenci v počáteční fázi reakci na kauzu Vrbětice.

Následný odlišný výklad kauzy prezidentem Zemanem, pak mezi spojenci vyvolaly rozpačitý dojem. Krom toho bude nyní Unie vyčkávat, co přinese ohlášené červnové setkání nového amerického prezidenta Joea Bidena s ruským prezidentem Putinem ve Švýcarsku.

Karel Barták

Pro svět by bylo samozřejmě lepší, kdyby Evropská unie a Spojené státy měly lepší vztahy s Ruskem, potažmo s Běloruskem. Určitě je dobré na něčem takovém pracovat.

Ale únos civilního letadla plného lidí na trase mezi dvěma hlavními městy zemí Evropské unie, byl bezesporu aktem státního pirátství a svévole, hraničící s terorismem. Takové jednání prostě nelze tolerovat. Fakt, že se to stalo, že to bylo připraveno a zorganizováno, nevěští ani pro naše další vztahy s Ruskem mnoho dobrého.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio