Kamila Pešeková: Vlídná tvář slovenské strany Smer odchází. Jak získá Peter Pellegrini voliče Roberta Fica?

11. červen 2020

Cesty Petra Pellegriniho a Roberta Fica, dvou nejvýraznějších postav bývalé slovenské vládní strany Smer – sociálna demokracia, se definitivně rozešly.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Stalo se tak necelé čtyři měsíce od posledních voleb. Do nich šel tehdejší slovenský premiér Pellegrini jako volební lídr, který sliboval voličům změnu. Když pak chtěl po prohraných volbách začít se změnami ve straně, narazil na neochotu formálního předsedy Fica.

Čtěte také

Prvním krokem by totiž muselo být, aby Fico odešel z čela strany, to ale pro něj nepřipadalo v úvahu. Mohlo to být bráno jako přiznání chyb, kterých se dopustil. Namísto toho vsadil Fico na zdržovací taktiku v očekávání, a že se skupina nespokojenců okolo Pellegriniho postupně poddá.

Nestalo se. Pellegrini se rozhodl pro radikální odluku a po dvaceti letech stranu opustil. Uvedl to slovy, že odevzdává stranu do rukou jejího otce-zakladatele. Trochu to připomíná situaci, když se koncem 90. let u nás štěpila Občanská demokratická strana Václava Klause. Skupina okolo Jana Rumla a Ivana Pilipa tehdy požadovala průhlednější stranické finance, to ale Klaus a jeho okolí považovali za urážku majestátu.

Dobrá dvojka za silným vůdcem

Podobně ani Fico nepochopil, že po všech těch skandálech, které doprovázely jeho vládnutí, po odhaleních, jak moc byli lidé Smeru v úzkém kontaktu s mafiánskými podnikateli, nastal čas odejít a přenechat vedení jiným. Za to ale nese spoluodpovědnost i Peter Pellegrini.

Teď s největší pravděpodobností brzy představí novou politickou stranu. Při svém odchodu ze Smeru prohlašoval, že zůstává i nadále sociálním demokratem, a tomuto politickému proudu se zřejmě pokusí dát na Slovensku nový domov.

Mohou ho uklidňovat čísla z průzkumů, která dávají jeho případné straně téměř tolik jako hnutí současného premiéra Igora Matoviče. Ale průzkumy nejsou všechno a mohou vytvořit klamavou iluzi. O tom se už přesvědčili mnozí, kteří si mysleli, že jejich momentální vysokou popularitu u veřejnosti půjde jednoduše přetavit i do podpory pro politickou stranu. V Česku takto dopadli zmiňovaní Ruml s Pilipem, na Slovensku tuhle zkušenost nedávno udělal i bývalý prezident Andrej Kiska.

Jediné, z čeho by mohl Pellegrini těžit, je, že Smer pod Ficovým vedením už několikrát sklouzl do polohy, kdy mu byla v parlamentu bližší spolupráce s Kotlebovou pravicově-radikální Ľudovou stranou Naše Slovensko než s ostatními demokratickými stranami. Takže nový Pellegriniho projekt může zkusit získat zpět levicové voliče, pro které začal být Fico nepřijatelný.

Kamila Pešeková

Pellegrini měl vždycky pověst, že je dobrou dvojkou za silným vůdcem, kterým byl Fico. V zásadě nikomu nevadil, byl považován za sympaťáka a často byl povolán do situace, kde bylo třeba řešit nějaký problém. Zadání splnil. Teď bude muset Peter Pellegrini ukázat, že má na víc.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio