Kamila Pešeková: Kotlebova strana neohrožuje demokracii natolik, aby musela být zakázána, rozhodl soud

29. duben 2019

Nejvyšší soud v Bratislavě rozhodl, že slovenská extremistická Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby nebude zakázána.

Soudci tak nevyhověli žádosti generální prokuratury, která uvedla důvody, proč by Kotlebovci již neměli působit.

Petr Šabata: Extremistu Mariana Kotlebu vyhazují dveřmi, vrátí se oknem

Marian Kotleba, poslanec za Lidovou stranu Naše Slovensko

Ať už slovenský Nejvyšší soud na konci měsíce rozpustí stranu neofašisty Mariana Kotleby, nebo ji nechá dál provokovat, bude to důležitá zpráva před volbami do Evropského parlamentu.

Podle prokurátorů představuje strana ohrožení pro demokracii na Slovensku, což dokládali mimo jiné jejich plány na vybudování polovojenské domobrany nebo také sliby udělat radikální pořádek v romských osadách.

V očích soudců to ale nestačilo, když argumentovali, že síla Kotlebovy strany není tak velká, aby skutečně mohla být považována jako ohrožení pro demokratický systém země.

Nepřekvapuje proto, že Kotleba neskrýval své uspokojení nad verdiktem. On i jeho souputníci teď dostali černé na bílém osvědčení, že jsou stranou, která není v rozporu s principy ústavy.

Ukazuje to zároveň, že kdo považuje jejího předsedu Mariana Kotlebu za primitivního rváče, je daleko od pravdy. Kotleba se ve svých vystoupeních zmírnil, zjevně se poučil z minulých chyb.

Vyjednávat i vládnout?

Slovenští nejvyšší soudci měli v minulosti už jednou na stole návrh na rozpuštění organizace vedené Kotlebou. Tehdy šlo o tak zvanou Slovenskou pospolitost, kterou v roce 2006 zakázali, když konstatovali, že její cíle jsou v rozporu se slovenskou ústavou a jejími demokratickými principy.

Kamila Pešeková: Válka proti Kotlebovi?

Marián Kotleba (uprostřed) vedl nyní zakázanou Slovenská pospolitosť - Národná strana Slovenska

Kdo slyšel tento týden zpravodajské pořady ve slovenských médiích, musel se leknout.

Kotleba tehdy reagoval tak, že si krátce na to založil Ľudovou stranu Naše Slovensko. Politik, který byl v letech 2014 až 2018 županem v Banskobystrickém kraji, myslel na zadní vrátka i teď. Před nějakou dobou si nechal registrovat nový název, a to sice Ľudová strana – Pevnost Slovensko a pod touto značkou zamýšlel pokračovat dál.

Podobně mimochodem kdysi postupovala i xenofobní česká Dělnická strana, která se krátce poté, co byla definitivně zakázána, přetransformovala do Dělnické strany sociální spravedlnosti a ve svých aktivitách pokračovala dál.

Asi by nemělo cenu věnovat tomu větší pozornost, pokud by Kotleba a jeho lidé v poslední době neustále neposilovali v průzkumech veřejného mínění. Tato strana požaduje odchod Slovenska z EU a NATO, zaujímá vstřícný postoj vůči Rusku a negativnější vůči Spojeným státům, volá po politice tvrdé ruky vůči menšinám nebo kritickým médiím. Některé průzkumy jí už teď přisuzují druhou příčku, a to hned za vládním Smerem.

Víc překvapí porážka Fica než ultrapravičáka Kotleby, komentuje volby na Slovensku Šabata

Předseda Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleba neobhájil v krajských volbách post župana

Porážka vůdce slovenské ultrapravice Mariana Kotleby a neúspěch kandidátů vládní sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica – to je výsledek krajských voleb na Slovensku. Kandidáti pravicové opozice získali županské křeslo v Trnavě, Žilině, Bratislavě, Prešově a Košicích, což je zatím největší úspěch spojené opozice v krajských volbách.

Kdo by ale čekal, že premiér Peter Pellegrini i jeho stranický šéf Robert Fico se budou s odvoláním na antifašistickou tradici Smeru vycházející ze Slovenského národního povstání vůči Kotlebovcům kategoricky vymezovat, bude možná překvapený, že tomu tak není.

Už loni na podzim Ficova strana usilovala o hlasy Kotlebových poslanců, když šlo o volbu ústavních soudců a nakonec je i dostala. Před březnovými prezidentskými volbami protlačil zase v parlamentu Smer spolu s Kotlebovou stranou odmítnutí tak zvané Istanbulské smlouvy týkající se násilí na ženách.

Strany tak naznačily případnou spolupráci, která by mohla za jistých okolností pokračovat i po příštích volbách, pokud by si Smer tímto způsobem zajistil možnost pokračovat ve vládě. Podle průzkumů si vládu s podporou Kotleby dokáže představit až 27 procent občanů Slovenska.

Kamila Pešeková

A v tom je hlavní problém. Dokud se najdou na Slovensku politici demokratických stran, kteří budou ochotní spolupracovat s extremisty nebo budou přebírat jejich témata a argumentaci, bude podpora pro radikály narůstat. Teď navíc dali nejvyšší soudci straně Smer do ruky důležitý argument: Se subjektem, který není protiústavní, přece nemá být zakázáno hovořit. A když se s ním může vyjednávat, je možné s ním i vládnout. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.