Kamila Pešeková: Frustrace Slováků nahrává opozici. Předčasné volby se budou konat na podzim

24. leden 2023

Slovensko už ví, kdy se budou konat předčasné volby. Na termínu 30. září se dohodly strany dosavadní vládní koalice. Ta od podzimu ztratila většinu v parlamentu, a proto nebyla schopna standardně fungovat. Příčinou byly nejen osobní neshody a vnitřní spory, ale i současná složitá ekonomická a politická situace v zemi.

Neschopnost vlády pomoct občanům v situaci rostoucích cen a inflace vede dlouhodobě k tomu, že na Slovensku roste popularita opozičních stran.

Čtěte také

Jedna z nich, strana Smer, kterou vede bývalý premiér Robert Fico, vyvolala referendum, aby dosáhla zjednodušení pravidel pro předčasné volby. Plebiscit proběhl o víkendu. Fico, jehož politické vystupování nese stále více znaky populismu, těží z chyb současné vlády.

Už řadu měsíců volá po předčasných volbách. Přitom v dobách, kdy byl ještě on sám u moci, Fico něco takového odmítal s odůvodněním, že nesmí zklamat voliče, kteří mu dali ve volbách hlas. Slovenská veřejnost, která byla před lety otřesena vraždami novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, naopak tehdy předčasné volby požadovala.

Zájem o voliče pouze před volbami?

Nedávného referenda na Slovensku se zúčastnilo jen 27 procent občanů, je tedy neplatné. Ti, co se přesto dostavili, hlasovali v drtivé většině ve prospěch ústavní změny. Šlo především o voliče Ficovy strany nebo uskupení Hlas dalšího bývalého premiéra Petra Pellegriniho.

Čtěte také

Fico teď ví, s jakou podporou může počítat a kam se má zaměřit během předvolební kampaně. A ta právě v těchto dnech začíná. Průzkumy dlouhodobě ukazují, že voliči preferují současnou opozici, nejvyšší preference mají právě Hlas a Smer. Naopak Matovičovo hnutí OĽANO, které před třemi lety vyhrálo s 25 procenty triumfálně volby, má dnes podporu jen devět procent občanů. Jeho voliči jsou tedy zklamaní a rozčarovaní, protože změna politického stylu, kterou OĽANO slibovalo, se nedostavila.

Jak si chtějí strany současné koalice znovu získat důvěru lidí, je ve hvězdách. Na druhé straně, čím později se volby uskuteční, tím víc bude frustrace u občanů narůstat. A tím víc to bude nahrávat dnešní opozici.

Kamila Pešeková, komentátorka

Ta se netají tím, že po volbách by nejraději nastoupila na svoji vlastní cestu, která by se víc odkláněla od Evropské unie a naopak přiblížila víc Rusku. Ale také že by nepokračovala v boji proti korupci, jak se to dělo během posledních tří let. Slováci mají strach z budoucnosti, z ekonomické i bezpečnostní situace. Zároveň vnímají, že politici o ně jeví zájem pouze před volbami. Tato kombinace uvedených faktorů před parlamentními volbami není dobrá. Referendum s pouze 27procentní účastí je toho důkazem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio