Kakao snižuje krevní tlak

23. září 2010

Lidé, kteří si chtějí snížit krevní tlak, by měli dávat přednost kakau před čajem. Alespoň podle článku v Archives of Internal Medicine.

Pacientům s hypertenzí (vysokým krevním tlakem) se v současné době doporučuje konzumovat hodně ovoce a zeleniny, které obsahují množství polyfenolů. Tyto látky, které snižují krevní tlak, můžeme najít i v čaji a kakau. Němečtí lékaři se rozhodli sledovat vliv těchto nápojů na krevní tlak zdravých i hypertenzických dobrovolníků. Ti byli náhodně rozděleni na "čajovou" a "kakaovou" skupinu. Po dobu dvou týdnů u nich lékaři po konzumaci nápoje sledovali parametry krevního tlaku. U "čajové" skupiny nezaznamenali žádné změny. Ovšem dobrovolníci, kteří pili kakao, vykazovali snížení krevního tlaku srovnatelné s účinkem některých antihypertenziv.

autor: Martina Otčenášková