K rezignaci Pospíšila kvůli Dozimetru není důvod, míní poslanec TOP 09. Selhal a má odstoupit jako Gazdík, říká opoziční zastupitel

5. září 2023

Pražské opoziční uskupení Praha Sobě žádá rozpuštění krajské buňky TOP 09 a rezignaci Jiřího Pospíšila na post náměstka pro kulturu i europoslance kvůli jeho roli v korupční kauze Dozimetr, na kterou upozornil Deník N. Měl by Pospíšil odejít z politiky? „Ano, definitivně,“ říká pražský zastupitel Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Určitě ne. I přesto, že je vždy připraven ctít presumpci viny. Ale v tomto případě se o žádné vině nemůžeme bavit,“ míní poslanec Michal Zuna (TOP 09).

Podle Scheinherra jsou nová zjištění Deníku N vycházející z neveřejných policejních podkladů závažná, a Jiří Pospíšil by proto měl vyvodit politickou odpovědnost.

Čtěte také

Upozorňuje, že podle deníku to byl právě Pospíšil, kdo v roce 2018 před komunálními volbami zorganizoval v Itálii schůzku, které se zúčastnili politici z nutí STAN Petr Gazdík a Stanislav Polčák a Pospíšilův asistent Jiří Fremr (dnes už bývalý člen TOP 09) s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem.

„TOP 09 kandidovala s hnutím STAN jako Spojené síly pro Prahu a právě na této schůzce si měly rozdělovat vliv v pražských městských firmách a porcovat prase mezi TOP 09 a STAN.

„Skutečnosti, které z toho vyplývají, jsou natolik závažné, že ukazují na osobní selhání Pospíšila a na základě toho by měl dovodit politickou zodpovědnost. Tak, jako to udělal bývalý ministr školství Gazdík, který rezignoval poté, co se ukázalo, že zatajoval schůzku s Redlem v rakouských Alpách,“ upozorňuje pražský opoziční zastupitel.

Čtěte také

Zuna ale k rezignaci Pospíšila důvod nevidí. Stejně jako zdůrazňuje, že v kauze není náměstek primátora a europoslanec obviněn a není ani podezřelý.

„Pokud by něco z toho, co Deník N uvedl, bylo pravdivé, nepochybuji o tom, že by Policie ČR konala. Dalším důležitým faktem je, že Pospíšil nebyl předvolán k podání vysvětlení, přesto se dobrovolně rozhodl vysvětlení podat. A na základě toho zřejmě Deník N nějakým způsobem cituje. A co je nejzásadnější, Pospíšil ve výpovědi, která je pod přísahou, uvedl, že schůzku neorganizoval,“ připomíná člen předsednictva pražské TOP 09.

Když se někdo schází s mafiány

„Když se někdo schází s mafiány, což Michal Redl prokazatelně je, měl by z toho vyvodit zodpovědnost,“ opakuje Scheinherr.

Čtěte také

„Schůzka se konala u něj v Itálii a Jiří Pospíšil o ní nejdříve zatajoval skutečnosti, vůbec nepřiznal, že tam Michal Redl byl, tvrdil, že se s ním setkal pouze jednou. Nakonec přiznal, že se s ním setkal několikrát, snad třikrát.

Jeho pravá ruka Jiří Fremr se s ním scházel pravidelně i v konspiračním bytě. Policie to popsala nebo zachytila v odposleších asi desetkrát. To jsou tak závažné skutečnosti, na základě kterých by normální politik dávno z politiky odešel a nereprezentoval by hlavní město,“ zdůrazňuje pražský zastupitel z hnutí Praha Sobě.

Scheinherr nepovažuje za důvěryhodné ani to, že šel Jiří Pospíšil dobrovolně na policii podat vysvětlení, jak sám tvrdí.

„Nevím, jestli policie pozvala Jiřího Pospíšila, nebo se pozval sám. Policie se k tomuto nevyjádřila. Předtím také říkal, že se s Michalem Redlem téměř nezná. Nejdříve se s ním setkal jednou, pak třikrát. Nepamatuje si, jestli s ním byl v Itálii. Pak si rozpomněl, že s ním byl. To jsou skutečnosti, které podrývají mou důvěru v něj, a myslím si, že občané by si zasloužili, aby je reprezentoval někdo, kdo takové kontakty nemá,“ prohlašuje.

Čtěte také

Zuna výzvu Prahy Sobě k rezignaci Pospíšila označuje za útok, který je v rozporu s elementární demokratickou kulturou.

„Slyším tady ukázkový příklad toho, jak někdo manipuluje s informacemi, jak je postupně otáčí. A pokud mu to otáčení nevychází, zvolí jinou strategii. První krok je označit něco za lež. A pokud má toto tvrzení omezený počet příjemců, kteří jsou schopni tomu věřit, pokračuje druhá fáze a to je překrucování, tzv. zpochybňování pravdy a kladení otázek, jestli to mohlo být jinak,“ naznačuje.

Rozpory i uvnitř TOP 09

Připomíná dále, že Scheinherr byl čtyři roky náměstkem pražského primátora pro oblast dopravy a také předsedou dozorčí rady pražského dopravního podniku.

„A pod jeho vedením se celá kauza Dozimetr odehrála. Absolutně nerozumím tomu, o co se uskupení Praha Sobě snaží v rámci překrucování fakt a toho, že politickou odpovědnost, která jednoznačně padá na Prahu Sobě, na bývalého náměstka Scheinherra, otočí proti svému politickému konkurentovi,“ říká poslanec TOP 09.

Čtěte také

Scheinherr zdůrazňuje, že Praha Sobě fakta nepřekrucuje. Jediná fakta, která prezentuje, vycházejí podle něj z informací Deníku N.

„A ještě bych dodal, že i předsedkyně TOP 09 (Markéta Pekarová Adamová) už před rokem vyzývala Jiřího Pospíšila, že na jeho místě by vůbec do vedení Prahy nekandidovala. Takže rozpory jsou i uvnitř TOP 09. Nejsou pouze ze strany Prahy Sobě,“ připomíná.

Co se týče politické odpovědnosti, podotýká, že jakékoliv skutečnosti, které se dozvěděl, ihned oznámil policii.

„Podal jsem trestní oznámení již v roce 2020. A jak vyplývá z policejního spisu, dopravní podnik není součástí řízení, protože mu nebyla způsobena žádná škoda. Takže celou dobu, co jsem pracoval jako náměstek pro dopravu, jsem uhlídal, aby dopravnímu podniku nevznikla v rámci této kauzy žádná škoda,“ připomíná pražský zastupitel Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.