Jsou biopotraviny skutečně zdravější než konvenční potraviny?

23. červenec 2014

Největší audioportál na českém internetu

Čerstvá zelenina (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jsou biopotraviny zdravější než konvenční potraviny? British Journal of Nutrition zveřejnil závěry výzkumu Univerzity v New Castlu: Potraviny z ekologicky pěstovaných rostlin mají o 60 procent vyšší obsah klíčových antioxidantů. Moderuje Zuzana Burešová.

Výsledky aktuálně nejrozsáhlejší studie zaměřené na rozdíly mezi kvalitou produktů konvenčního a ekologického zemědělství dokazují, že jsou mezi nimi zásadní rozdíly. British Journal of Nutrition zveřejnil závěry mezinárodního výzkumu pod záštitou Univerzity v New Castlu: vědci potvrzují, že potraviny vyrobené z ekologicky pěstovaných rostlin mají až o 60% vyšší obsah některých klíčových antioxidantů a podstatně nižší obsahy těžkých kovů, než produkty konvenčně pěstovaných plodin. Jsou bioprodukty pro lidský organismus bezpečnější?

Studie ukazuje, že konzumace potravin, vyrobených podle ekologických standardů, může vést ke zvýšení příjmu nutričně žádoucích antioxidantů a ke snížení ohrožení těžkými kovy. Je pro vás důležitá kvalita toho, co jíte? Sledujete u potravinových výrobků složení a původ?

Vybíráte si produkty označené předponou "bio"? Jak důležité pro vás je, že výrobek je produktem ekologického zemědělství? Jsou podle vás bioprodukty lepší pro vaše zdraví?

Kvalita produktu se dá chápat jako výsledek kvality celého zemědělského systému. Jaký je nejvhodnější způsob potravinové produkce? Co tedy podpoříme, když koupíme biovýrobek?

Jaké výhody podle vás může mít konzumace biopotravin? Není bio jen marketingový mýtus?

Je pro spotřebitele snadné zjistit původ potravin? A jsou bioprodukty dostupné pro všechny spotřebitele?

Hostem Zuzany Burešové byl Jan Pivoňka ze Společnosti pro výživu.

autor: zbu