Jsou 5G sítě nebezpečné? Odpověď bude hledat Český telekomunikační úřad

13. prosinec 2019

Na lži a mýty o mobilních sítích 5. generace si chce nově posvítit ČTÚ. Vyzval proto uživatele, aby mu varovné zprávy o 5G sítích posílali.

5G sítě jsou zdraví škodlivé. V přírodě zabíjejí včely a umírají kvůli nim ptáci. Vlády je používají jako účinnou zbraň proti vlastním občanům. To jsou jen některé příklady poplašných zpráv o mobilních sítích, které kolují po internetu.

Čtěte také

„Škodlivost mobilních sítí je jednou z vytrvalých fám, která existuje už dlouho. Jsou lidé, kteří věří, že škodí jejich zdraví, jsou schopné uvařit lidský mozek a podobně,“ vyjmenovává obavy některých obyvatel Petr Koubský, redaktor pro vědu a technologie Deníku N.

„Vzhledem k tomu, jak ohromně jsou mobilní sítě rozšířené, se dělaly velice důkladné lékařské průzkumy. Vědci i lékaři hledali odpověď na otázku, zda je opravdu tento způsob používání elektromagnetických vln bezpečný,“ říká Koubský a dodává: „Žádný z těchto průzkumů neprokázal jakoukoliv škodlivost tohoto typu záření.“

Telekomunikační osvěta

Český telekomunikační úřad chce nově začít tyto zprávy rozebírat a výsledky analýz zveřejňovat na svých stránkách. Informace o nejčastějších mýtech chce úřad zařadit také do své telekomunikační akademie. Tedy do série přednášek určených především seniorům, ve kterých je úřad seznamuje s jejich právy vůči telekomunikačním operátorům.

Čtěte také

Podobným poplašným zprávám nahrává i skutečnost, že mobilní sítě a jejich infrastruktura jsou velmi komplikované technologie. „To je samozřejmě činí absolutně nesrozumitelnými. A nikdo se v minulosti ani nepokoušel veřejnosti jejich fungování vysvětlit,“ připomíná technologický redaktor.

Principy fungování elektromagnetického vlnění se probírají už na základních a středních školách. „Děje to ale takovým tím školním způsobem – tohle jsou rádiové vlny, tohle je optické spektrum, takhle vypadá rentgen. A leckdo si pak zapamatuje to, že tvrdší rádiové vlny jako rentgen nebo gama záření jsou nebezpečné a vztáhne si tuto informaci i na oblasti, které mají úplně jiné vlastnosti a charakteristiky,“ popisuje Koubský jeden z možných důvodů, proč lidé podobným zprávám mají tendenci věřit.

V hlavní roli dezinformační weby

Zprávy o škodlivosti 5G sítí a jejich využívání k manipulaci obyvatel často šíří takzvané dezinformační weby. „Společným tématem těchto webů je skrytá manipulace buď neviditelnou mocí, nebo viditelnou mocí státu. Stát je pro ně nepřítel. A jelikož na 5G sítě stát prodává licence a podílí se na jejich budování, je přirozené, že za tím tyto weby vidí velké spiknutí,“ domnívá se redaktor Deníku N.

„Svět je prostě příliš složitý a máme tendence v něm hledat jednoduchá vysvětlení. V oblastech, kterým nerozumíme, není nikdo z nás imunní vůči fámám. A oblasti mobilních technologií rozumí dnes málokdo,“ uzavírá Petr Koubský s tím, že právě to se ČTÚ bude chystaným projektem snažit změnit.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související