Josef Plocek: Politický vězeň, na kterého nesmíme zapomenout

21. červenec 2023

Politický vězeň Josef Plocek se postavil nacistické i komunistické totalitě. V roce 2012 převzal od prezidenta Václava Klause Řád Tomáše G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv.

Během německé okupace ho vyloučili z gymnázia za členství v katolické sportovní organizaci Orel. Po válce si udělal maturitu, vystudoval právnickou fakultu a sedm semestrů filozofie, kterou kvůli zatčení komunistickou Státní bezpečností v roce 1951 nedokončil.

Čtěte také

Za spolupráci na odeslání dopisu o tehdejším stavu českého náboženského a církevního života do Vatikánu Plocka odsoudili jako „vatikánského špiona“, a to k 13 letům odnětí svobody.

V lágrech na Slavkovsku, Jáchymovsku a Příbramsku včetně práce v uranových dolech, strávil devět let.

V roce 1960 byl na základě amnestie propuštěn, ale žil pod trvalým dohledem Státní bezpečnosti a byl všemožně pronásledován. Pracoval v manuálních profesích, později získal místo právníka na pražském arcibiskupství.

Roku 1988 vydal v samizdatu publikaci Poměr mezi církví a státem. Byl aktivním členem Konfederace politických vězňů a Společnosti pro církevní právo.

Osud, který nesmí být zapomenutý, natočil Milan Hanuš, na webu poslouchejte jen do 21. srpna 2023.

autor: Milan Hanuš
Spustit audio

Související