Joe Navarro: Tři minuty do soudného dne

24. říjen 2019

Navarro je Američan kubánského původu, který jako sedmiletý zažil na Kubě porážku invaze do Zátoky sviní. Po emigraci na Floridu pracoval 25 let jako agent a zvláštní agent FBI v Tampě. Ze širokého spektra činností, kterými se zabýval, vystupují do popředí dvě: kontrarozvědná činnost a působení v týmu pro výzkum behaviorální analýzy vedený divizí FBI pro národní bezpečnost.

Poté, co Navarrova práce pro FBI skončila, věnuje se přednáškám a psaní knih o lidském chování a jeho projevech v tzv. řeči těla. Ale kniha Tři minuty do soudného dne, označitelná snad jako „thriller faktu“, vypráví ucelený příběh snad největší špionážní aféry USA, která se provalila až na konci 80. let. Na jejím rozkrytí má Joe Navarro lví podíl.

Fotografie Joea Navarra zhruba z doby vyšetřování případu Ramsay

Případ nečekaně zásadního rozsahu a významu začal v polovině 80. let na velitelství 8. pěší divize americké armády dislokované v tehdejším Západním Německu v Bad Kreuznachu. Znamenal ohrožení základní vojenské rovnováhy mezi Východem a Západem. Celkem pět vojáků se podílelo na zcizování a následném prodeji operačních a válečných plánů NATO a Západu v případě konfliktu mezi Varšavskou smlouvou a Aliancí.

Materiály se týkaly zejména rozmístění obrany a jaderné munice kryjící tzv. Fuldský koridor, oblast na západ od Eisenachu, kudy unikal se zbytky svých armád už Napoleon po bitvě u Lipska. Stratégové NATO věděli, že je to ideální terén k rozvinutí tankového útoku armád Varšavské smlouvy na Západ a je pochopitelné, že informace o obraně území ji enormně zajímaly.

Postupně je získala za pouhých 50 tisíc dolarů, včetně zařízení k blokaci jaderných zbraní, od dvou amerických vojáků. Clyde Conrad a Rodney Ramsay je prodávali ne z ideových, ale čistě ze zištných důvodů. Conrad byl v roce 1990 odsouzen v Německu na doživotí a šest let, Rod Ramsay, jehož roli odkryl se svými spolupracovníky Joe Navarro, byl odsouzen za špionáž k 36 letům vězení.

Kromě běžných dějových komplikací, které jsou spojeny s thrillerovým žánrem, mezi nimiž nechybí ani Navarrův leckdy marný zápas s namyšlenými centrálními orgány FBI (centrála mj. na rok zakáže Navarrovi jakékoli styky s Ramsayem), jsou nejzajímavější způsoby, jimiž Navarro se svými tampskými spolupracovníky otevře a vytěží Ramsaye na svobodě – a teprve poté je zatčen.

Desetidílnou četbu z knihy Joea Navarra, kterou do češtiny přeložil Dan Helekal, připravil Tomáš Sedláček. Dramaturgie Alena Blažejovská, čte Martin Siničák, režie Radim Nejedlý. Český rozhlas Plus ji uvádí v premiéře.

autor: Tomáš Sedláček
Spustit audio