Jiří Pehe: Proč premiéra Babiše znervózňují demonstrace

16. květen 2019

Premiér Andrej Babiš kriticky reagoval na sérii demonstrací, které napříč zemí organizuje iniciativa Milión chvilek pro demokracii.

Demonstrace prý jsou zbytečné, protože nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová neplánuje personální výměny v postech státních zástupců, včetně toho nejvyššího, před čímž demonstranti varují. Ve skutečnosti jde podle Babiše jen o kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Karel Hvížďala: Co vyvolává demonstrace

Pochod za nezávislost justice pořádaný spolkem Milion chvilek pro demokracii 29. dubna 2019

Nejstručnější odpověď zní: absence přímé komunikace s občany i s parlamentem.

To, že o žádnou předvolební kampaň nejde, si lze ale snadno ověřit. Hlavním mottem demonstrací totiž nejsou výzvy, koho volit a nevolit do Evropského parlamentu, ale nezávislost české justice.

Současné demonstrace navazují přitom na ty loňské, kdy nejen občané na náměstích, ale i studenti středních škol protestovali proti ohýbání ústavy, když prezident Zeman držel po mnoho měsíců u moci Babišovu menšinovou vládu poté, co nezískala důvěru Poslanecké sněmovny.

Současné demonstrace vyvolalo oznámení o rezignaci bezproblémově fungujícího ministra Jana Kněžínka, jakož i o tom, že ho má nahradit Marie Benešová, blízká prezidentu Zemanovi, pro něhož před časem vypracovala analýzu, podle níž je možné si u nás objednat trestní stíhání. K výměně došlo jen den poté, co policie předala kauzu Čapí hnízdo, v níž je Babiš trestně stíhán, státnímu zastupitelství s doporučením na obžalobu.

Vrtkavá voličská přízeň

Daniel Kroupa: Občanské protesty

Lidé přišli demonstrovat na Staroměstské náměstí

Veřejné protesty v ulicích a na náměstích vyvolávají občas spory o povaze demokracie.

Část veřejnosti přivedlo do varu zejména načasování vládní rošády. I Babiš určitě ví, že by vůbec nemusel nyní kohokoliv obviňovat, že proti němu pořádá v podobě demonstrací předvolební kampaň, kdyby s výměnou Kněžínka dva měsíce počkal – když už ji prý od jeho samotného jmenování výhledově plánoval.

Jisté je, že Babiše současné demonstrace znervózňují. Ukazují mu, že kdyby se po vzoru Polska a Maďarska opravdu chtěl vydat na cestu omezování nezávislosti justice, bude čelit veřejným protestům ještě rozsáhlejším než dosud.

A demonstrace také ve své současné podobě dál pošramocují jeho už poněkud pošramocenou reputaci v Evropské unii. Dobře ví, že televizní záběry českých demonstrací za nezávislost justice vysílají do jiných evropských zemí poselství, že u nás není pod jeho vládou něco v pořádku.

Lukáš Jelínek: Benešová zaskočila i Babiše

Demonstrace na pražském Staroměstském náměstí proti premiérovi a nové ministryni spravedlnosti

Andrej Babiš v ulicích mezi demonstranty proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti chyběl. Přesto jí však v uplynulých dnech zasadil nejtvrdší rány.

Důvod k nervozitě má premiér i proto, že demonstrace neslábnou, spíše naopak. Ta poslední se dokonce časově částečně překrývala s tradičně populárním utkáním na mistrovství světa v hokeji mezi Českou republikou a Ruskem, a přesto přišel doposud největší počet lidí. Dynamika veřejných protestů je tedy pro premiéra nepříznivá.

Naznačuje, že ve značné části veřejnosti to vře, přičemž jmenování Benešové je jen poslední kapka. Další kapky, podstatně větší, mohou přitom ještě přijít. Třeba v podobě zveřejnění výsledků auditu Evropské komise, který zkoumal možný střet premiérových zájmů při čerpání nemalých dotací firmou Agrofert, jakož i vynořujících se odhalení, že od doby, kdy Evropská komise po dobu vyšetřování pozastavila vyplácení dotací, vyplácel je Agrofertu stát. Tedy čeští daňoví poplatníci.

Skeptici namítají, že demonstrace samy o sobě nic zásadního nezmění. Jenže veřejné protesty tohoto druhu, pokud trvají, mění společenskou, a následně i politickou atmosféru. Babišova podpora u voličů se zdá být stabilní, ale on sám, který přetáhl sociálním demokratům a komunistům dlouhodobě je podporující elektorát, dobře ví, jak může být voličská přízeň vrtkavá.

Jiří Pehe

Navíc demonstrace relativizují jeho opakované ujišťování, že hnutí ANO je zde pro všechny. Evidentně není, a čím více to bude prozatím pasivnímu zbytku společnosti na očích, tím větší je riziko, že se to promítne do dynamiky dalšího politického vývoje s důsledky, které nemusejí být pro Babiše příznivé.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.