Jiří Pehe: Prezident kritizuje soudce za nenažranost, měl by si zamést před vlastním prahem

20. leden 2022

Při nedávném jmenování nových soudců se prezident Miloš Zeman kriticky vyjádřil na adresu soudcovského stavu kvůli neochotě řady soudců přijmout vládou navržené zmrazení platů. Použil v této souvislosti slova „nenažranost“. Zeman ve svém vyjádření zcela ignoroval skutečnost, že nejnovější pokus vlády zmrazit vedle platů politiků a státních zástupců i platy soudců může být protiústavní.

Jak připomínají představitelé Soudcovské unie, existují totiž rozhodnutí Ústavního soudu, která vyzněla ve prospěch soudců po posledním pokusu zmrazit jim platy v roce 2015.

Čtěte také

Představitelé soudcovského stavu upozorňují zejména na skutečnost, že vládní návrh na zmrazení platů soudců je napadnutelný už proto, že se týká jen některých profesí, a není tudíž plošný. To v minulosti Ústavní soud odmítl. Pokud se soudci opět začnou obracet na Ústavní soud, zmrazení jejich platů téměř jistě opět neprojde.

Prezident, který minulou judikaturu Ústavního soudu týkající se zmrazení platu soudců jistě zná, by měl být spíše ochráncem ústavnosti, než aby se uchyloval k urážlivým populistickým prohlášením. Navíc jeho útok na soudce kvůli údajné nenažranosti může vést k otázkám o hospodaření jeho vlastního úřadu.

Snížení vlastního platu?

Kancelář prezidenta republiky (KPR) by nepochybně měla jít ve snahách uspořit státu peníze příkladem, když už se prezident tolik zasazuje o zmrazení platů. Ve skutečnosti ale příliš dobrým příkladem není.

Čtěte také

Novinářům i nevládním organizacím trvalo několik let, než se jim kupříkladu vůbec podařilo donutit Kancelář prezidenta republiky ke zveřejnění platů jejích pracovníků. Přitom se mimo jiné ukázalo, že KPR, vedená kancléřem Vratislavem Mynářem, rozhodně nešetřila na odměnách pro své klíčové zaměstnance.

V červenci minulého roku se organizace Transparency International obrátila na Nejvyšší kontrolní úřad se žádostí, aby prověřil hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu. Upozornila na podezřelé zadávání zakázek na Hradě, kupříkladu jejich přidělování sponzorům Strany práv občanů-Zemanovci. Jako příklady podivného finančního hospodaření Hradu uvedla též platby za poskytování právních služeb ve sporu Hradu s vnučkou Ferdinanda Peroutky nebo zadávání zakázek Lesní správou Lány.

Transparency International též upozornila, že jak v KPR, tak v Lesní správě Lány zastávají vedoucí funkce osoby, které jsou trestně stíhány za finanční machinace. Organizace dále upozornila na mimořádné a dle ní sporné jednorázové navýšení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky a Správy Hradu v roce 2021 o stovky milionů korun kvůli údajnému propadu jiných příjmů v důsledku epidemie covidu-19.

Čtěte také

Ve výčtu by bylo možné pokračovat. Ale uplatňování dvojího metru prezidentem se netýká jen jeho mlčení o hospodaření KPR v době, kdy současně nevybíravě kritizuje soudce za neochotu podřídit se nesystémovému vládnímu návrhu o zmrazení platů.

Leckdo by se totiž mohl oprávněně ptát, zda by ve světle prezidentovy dlouhodobé minimální pracovní aktivity nebylo na místě, aby šel příkladem a nabídl snížení vlastního platu.

Jiří Pehe

Prezident nejenže oznámil, že nebude kvůli zdravotním problémům už jezdit na zahraniční cesty, ale také nijak nespěchá s nominací chybějícího člena Ústavního soudu nebo se jmenováním předsedy Nejvyššího správního soudu.

Pokud by chtěl jít příkladem v omezování toho, co označil jako „nenažranost“ soudců, docela jistě by sám mohl nabídnout v době, kdy svůj úřad vykonává takříkajíc na půl plynu, kupříkladu snížení vlastního platu.

A ještě lépe: Mohl by se začít zajímat o podivné hospodaření Hradu, které, zdá se, stát připravuje za často podivných okolností o nemalé peníze.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio