Jiří Leschtina: Šance na vzkříšení ČSSD ještě doutná

21. březen 2023

Potřebujeme v Česku novou demokratickou levicovou stranu? O tom, že taková poptávka ve společnosti existuje, svědčí i to, že po silné a moderní levici, která by zapadala do společnosti etablovaných západních levicových stran, volají i leckteří příznivci pravicových uskupení. Což také svědčí o sílící nespokojenosti s tím, že hlavní roli levicové opozice v nynějším parlamentu obsadilo bezbřeze populistické hnutí ANO.

Příznačná v tomto směru byla reakce jednoho z nejčinorodějších politických sponzorů v zemi – miliardáře Jana Barty, který před sněmovními volbami finančně podpořil koalici Spolu i blok Pirátů se Starosty a letos dotoval prezidentskou kampaň Petra Pavla.

Čtěte také

Barta ihned po vyhlášení výsledků prezidentských voleb napsal na twitter: „Next project: vzkřísit novou sociální demokracii nebo jinou proevropskou levicovou stranu.“

Jaké jsou ale vyhlídky sociálních demokratů na vzkříšení poté, co vypadli z Poslanecké sněmovny? Spíš než nového začátku jsme svědky hořkých dozvuků rozkladu, který počátkem tohoto tisíciletí zažehl a do dnešních časů přiživoval systematický ničitel ČSSD Miloš Zeman.

Koalice návratu

Sociální demokraté ale také sklízejí plody vlastního osudového přehmatu: Vstupu do vlády s populistou Babišem, který je převálcoval a ve volbách nakonec prodával jako svůj úspěch i to dobré, co se ČSSD podařilo v sociální politice prosadit.

Čtěte také

A jestli je něco pro více než stoletou sociální demokracii potupou, tak je to lehkost, s jakou ji vymazal z parlamentního prostoru zneužitím levicových témat tenhle mimořádně dravý oligarcha z minulého století.

To všechno pro obrodu ČSSD povzbudivě nevypadá. Přesto lámat nad ní hůl by bylo předčasné. Napovídají to i průzkumy, podle nichž se ČSSD přes všechny politické příšernosti, jež předvedla, už vrátila k pětiprocentní hranici předepsané pro vstup do Poslanecké sněmovny.

A to za situace, kdy odchod Zemana z Hradu ve spojení s prohrou Babiše v prezidentských volbách je také zprávou, že zdejší primitivní populismus a cynické zneužívání strachu narazily na své hranice.

Čtěte také

Návrat sociálních demokratů do Parlamentu ale není představitelný bez vyslání jasného poselství. Strana musí přesvědčit demokratické levicové voliče, že v ní opět funguje morální kompas a vnitřní shoda na základních hodnotách humanismu a demokracie.

Příležitost k tomu bude mít už na červnovém stranickém sjezdu, který by měl vyjádřit jasnou podporu Ukrajině napadené Ruskem a odmítnout volání po zastavení vojenské pomoci Kyjevu, k němuž se přidávají i leckteří sociální demokraté. ČSSD by se měla distancovat od těchto amorálních výzev stejně rozhodně, jako to učinili na svém únorovém sjezdu Zelení, kteří se rýsují jako nejpřirozenější spojenci ČSSD pro obnovu české levice.

Jiří Leschtina

Pokud by obrozená „koalice návratu“ vznikla, asi si těžko představit triumfální dobytí Strakovky s charismatickým levicovým demokratem v čele. Ale už samotný návrat ČSSD a Zelených do poslaneckých lavic by znamenal kultivaci prostoru sněmovní opozice, dnes ovládaného dvěma vůdcovskými stranami holdujícími agresivnímu populismu.

Autor je publicista

Spustit audio